Tillförsikt i HIK-lägret

FREDAGSINTERVJUN (15). Ett förstärkt Harplinge IK andas optimism inför nya utmaningar på fotbollsscenen 2018.

En kvartett nyförvärv under frimånaden – Jesper Pålsson (målvakt från Trönninge IF), Freddy Andersson (back från Torup/Rydö FF), Simon Thuresson (mittfältare från FC Astrio) och Johan Sundström (mittfältare/anfallare från Trönninge) – och inga aviserade spelarförluster skapar tillförsikt hos HIK-tränaren Lars Engman.
– Det känns spännande inför träningsstarten den 9 januari. Truppen breddas och spetsas ytterligare och dessutom är forwarden Simon Axelsson tillbaka. Han missade den gångna seriesäsongen då han olyckligtvis bröt benet under en DM-match mot Getinge i mars, så han blir nästan som ett extra nyförvärv, rapporterar Engman.   
55-åringen gör snart sin andra säsong som huvudtränare hos HIK, som under 2017 slutade tabellnia i division 6 södra Halland.
– Defensivt sett uppfyllde vi målsättningen att släppa in färre mål än 2016, men vi var för uddlösa framåt. Vi brände för mycket målchanser och gjorde för få mål. Vi siktar på att förbättra offensiven, bli mer passningsorienterade och våga hålla i bollen lite mer, resonerar Engman, med ett tränarförflutet i Trönninge IF 2012-15 och dessförinnan nio år som ungdomstränare i HBK.

"Niklas Jansson lagets kärnkraftverk"
Harplinges lagbygge kännetecknas av kraft, tyngd och fysik – inte sällan med fasta situationer som segervapen.
– Det vore ju dumt att plocka bort något vi är bra på, så givetvis hoppas vi kunna fortsätta utnyttja vår styrka och hota via hörnor, inkast och frisparkar. Vi har spelare som gärna satsar allt och lite till…
Exempelvis rutinerade bröderna, tillika nyckelspelarna Joakim och Niklas Jansson.
– Två pådrivare i centrallinjen som är viktiga både på och utanför planen. Niklas blev vår bäste målskytt i serien på åtta mål 2017 och är lagets kärnkraftverk, han springer och jagar på mitten tills de andra stupar, berömmer Lars.
Första tävlingsmatcherna beträffande 2018 sker i mars med DM-gruppspel mot IF Böljan, Alets IK och Oskarströms IS.
– Intressant och kul med bra motstånd. OIS är en välkänd seriekollega till oss i sexan och Böljan och Alet lär bli tuffa – de blev ju seriesegrare i lika överlägsen stil i division 6 norra respektive södra 2017, påpekar HIK-coachen Lars Engman.

5 snabba till Lars Engman…
1. Fotbollsidol?
"Jack Wilshere."
2. Favoritlag?

"Arsenal."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Fotboll är min stora hobby."
4. Seriemotståndare som kittlar lite extra att möta?
"Definitivt Simlångsdalen, i och med att min ex-tränarkollega Jimmy Karlsson bossar där."
5. Vilken nation vinner sommarens fotbolls-VM?
"Tror på Frankrike."


Harplinge IK försäsongsmodell 2017.

/Thomas Johansson

thomas@hallandsff.se