”En rolig resa”

FREDAGSINTERVJUN (47). Efter tolv säsonger med 328 matcher på linjen i Superettan väntar nya utmaningar inom domargebitet för Magnus Vallerius.

Avskedet från elitfotbollen skedde den 10 november då den 50-årige Falkenbergsbon agerade assisterande domare i samband med Superettan-epilogen Öster-HBK (1-4) på Myresjöhus Arena i Växjö.
– Ett fint avslut. Inga särskilda incidenter i matchen, utan allt flöt på bra. Vi var ett gott fyrmannateam med Nermin Cisic som huvuddomare, Anders Böwing och jag som assisterande och Mikael Eriksson från Huskvarna som fjärdedomare. Ett rutinerat gäng med många matcher ihop och efteråt gick vi ut och käkade och hade en trevlig kväll i Växjö, berättar Magnus.
Det rör sig dock om ett ofrivilligt avsked – Vallerius domarcoach flaggade redan i somras för att han skulle bli nerflyttad och under hösten mottogs det definitiva beskedet att en fortsättning i landets näst högsta serie inte var aktuell.
– Jag har blivit nerflyttad med motiveringen att min utvecklingskurva är kortare än de domare som är födda på 90-talet. Jag hade gärna fortsatt och håller inte med om beslutet i sak, men coachen har skött kommunikationen bra och varit rak och tydlig. Jag hade varit förberedd på det ett tag, så beslutet kom absolut inte som en total överraskning.

"Höjdpunkt döma Hammarby inför 23 000 åskådare"
Vallerius vidareutvecklar:
– Nu när den första besvikelsen lagt sig kan jag bara konstatera att det varit en förbannat rolig resa. Tolv säsonger och 328 matcher i Superettan är en bra siffra, men jag hymlar inte med att det säkert kommer infinna sig en saknad och tomhetskänsla när serien drar igång igen våren 2019.
Magnus lirade boll i Stafsinge IF – där han spelade från sex till 17 års ålder samt två seniorsäsonger som 24-25-åring – och själva dömandet inleddes inte förrän som 29-åring.
– Jobbarkompisen, tillika domaren Gösta Andersson undrade om jag inte var sugen på att börja döma och sedan fastnade jag… Jag specialiserade mig som AD (assisterande domare), tilldelades fler och fler uppdrag, avancerade i divisionerna och när jag var 39 år flyttades jag upp till Superettan där jag sedan verkade i tolv säsonger. Jag lyckades aldrig nå Allsvenskan, men jag har varit trygg och stabil i min position och som assisterande domare har jag hållit en hög lägstanivå och hela tiden varit nyfiken och haft en vilja att utvecklas.
Godbitar som sticker ut?
Att vifta med flaggan under Hammarbys hemmamatcher i Superettan 2014.
– Jag hade förmånen att döma två Hammarbymatcher 2014, mot Öster och Syrianska. En fantastisk stämning och upplevelse med 23 000 åskådare på Tele2 Arena – höjde man flaggan för offside på en Hammarbyspelare fick man kallt räkna med en massiv publikreaktion i form av en visselorkan…

Ny roll som domarcoach
Dömandet kommer emellertid inte överges – "alldeles för roligt för att helt avstå" – och under det gångna året dömdes exempelvis åtta matcher som huvuddomare i division 5.
Främsta fokus blir nu att lotsa och stötta de halländska domarna i rollen som domarcoach för division 4 herrar och division 2 damer – ett nytt uppdrag för Vallerius (numera även sammankallande i domargruppen, tillika ledamot i Hallands Fotbollförbunds tävlingskommitté) och en uppgift som tidigare innehades av Lars Emanuelsson som avled hastigt i slutet på augusti.
– Lars var en drivande kapacitet som vi skulle haft nytta av i många år framöver. Han gjorde ett enormt jobb som domarcoach och nu får jag försöka gå in och göra mitt bästa utifrån de förutsättningar som råder och fördela ansvaret och uppgifterna på ett förhoppningsvis bra sätt.
Magnus Vallerius hoppas kunna dela med sig av sina kunskaper och mångåriga erfarenheter och inspirera de halländska domarna – såväl gamla som nya.
– Min ambition är att vara stöttande och konstruktiv och fortsätta lyfta viktiga frågor som Lars gjorde: "Vad vill du med ditt dömande?", "Hur mycket tid är du beredd att satsa?" Vi är fortfarande för få domare, så jag hoppas fler ansluter till domarkåren. Men det är minst lika viktigt att behålla och förädla dem vi redan har, påpekar Vallerius.

5 snabba till Magnus Vallerius…
1. Fotbollsidol?
"Som domare Collina, som spelare Messi."
2. Favoritlag?
"Arsenal."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Egen träning."
4. Favoritidrottsplats?
"Stafsinge IP."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Magiska sommaren -94 då Sverige tog VM-brons."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se