Hardaga trivs i dubbelroll

FREDAGSINTERVJUN (24). Fjärde säsongen som spelande assisterande tränare – och Alen Hardaga, 31, trivs ypperligt i dubbelrollen hos division 4-gänget IF Leikin.

– Samtidigt som jag samlar erfarenhet och utvecklar tränarbiten har jag möjlighet att fortfarande vara aktiv och spela, vilket jag tycker är fortsatt väldigt roligt. Kombinationen har fungerat bra hittills – först med två år under Andreas Enggren som huvudtränare och numera under Andreas Jedraski som gör sin andra säsong som A-lagstränare, förklarar Hardaga.
Vad gäller tränarutbildning har Alen UEFA A-licens – och att samköra ledarambitionerna parallellt med spelandet kan närmast betraktas som en gyllene medelväg.
– Att vara huvudtränare i ett seniorlag och samtidigt spela hade nog känts problematiskt, men positionen som assisterande betyder inte lika mycket ansvar. Som spelare ute på plan kan jag förhoppningsvis också få ut huvudcoachens riktlinjer – i det här fallet vilken sorts fotboll och taktik Jedraski föredrar, påpekar Alen Hardaga, spelintelligent playmaker som producerar poäng via framspelningar och mål.

Fem nya från Getinge
För Leikin gäller att mobilisera nya krafter i division 4. Förvisso noterades en sjätteplacering ifjol, men 27 poäng betydde sju poäng från nedflyttningsstrecket och året dessförinnan, 2016, hade den anrika Halmstadklubben bara fem poäng ner till degradering.
– Vi har spelat med kniven mot strupen i slutomgångarna ett par säsonger i följd. Det vill vi absolut försöka undvika 2018. Förhoppningsvis kan vi prestera ännu bättre fotboll, få in en större kontinuitet i laget och på så sätt ta ett par kliv uppåt i tabellen.
Leikin har förstärkts med fem spelare som tillhört division 4-rivalen Getinge IF, däribland Jonas Björkqvist (målvakt), Bengt Arman (innermittfältare) och Berat Sulejmani (innermittfältare). Efter ett kryss (0-0 mot Markaryd) och två förluster (1-3 mot Centern och 2-3 mot Hyltebruk) i träningsspelet kom säsongens första vinst – 8-0 i DM-öppningen mot Vapnö – synnerligen efterlängtat.
– Tre divisioner skiljer mellan oss och Vapnö, så svårt att bedöma värdet av den segern. Men definitivt glädjande att få utdelning och sätta dit bollarna – det behövdes för självförtroendet.
På lördag väntar ny DM-omgång – den här gången mot division 5-laget IF Centern, som leds av Ervin Ribic, vännen, tillika gamle lagkamraten från tiden i IS Halmia och HBK.
– Vi vill ha revansch efter ett antal förluster i rad i träningsmatcher mot Centern. En viktig match för oss, inte minst med tanke på att en gruppseger ligger i potten. Och visst vore det gott att vinna så jag för en gångs skull kan skicka ett lagom vasst sms efteråt till Ervin, konstaterar en leende Alen Hardaga.

Detta kanske du inte visste om Alen Hardaga:
Den snart 32-årige Hardaga har representerat inte mindre än nio klubbadresser. Han fostrades i Halmstads BK och tog klivet upp i HBK:s A-trupp, där han vid 20 års ålder lånades ut till Varbergs BoIS (division 2). Nästa station blev Laholms FK, därefter Zeljo inklusive ett halvår i högstaligan i hemlandet Bosnien ("ett intressant äventyr, men sex månader var gott nog för mig"). Malmöklubben Lilla Torg FF följde under tre år, därefter IS Halmia och Snöstorp Nyhem FF. Comebacken efter korsbandsskadan i Snöstorp skedde hos Harplinge IK och efter en säsong i HIK 2014 valde Alen IF Leikin, där han agerat spelande assisterande tränare sedan 2015.5 snabba till Alen Hardaga…
1. Fotbollsidol?
"Ronaldo Nazario de Lima, det vill säga brasse-Ronaldo."
2. Favoritlag?
"Barcelona."
3. Division 4-konkurrent som kittlar lite extra att möta?
"Getinge i och med att min polare Admir Rahmanovic är ny tränare där."
4. Ett speciellt fotbollsminne som etsat sig fast?
"VM i USA -94 då Sverige tog brons."
5. Vem tunnlar du helst på träning?
"Joacim Wallentin – han brukar ha nära till skrattet…"

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se