”Lockas av föreningslivet”

FREDAGSINTERVJUN (31). Den treåriga utbildningen inom idrottsvetenskap på Högskolan i Halmstad går mot sitt slut – och praktiken på Hallands Fotbollförbund har gett mersmak inför framtida yrkesval för Malkolm Karlsson.

– Det hade varit roligt att jobba inom en förening på så hög nivå som möjligt. En roll som sportchef någon gång i framtiden vore en häftig och stimulerande utmaning. Vet man vad man vill och jobbar hårt för det har man en stor chans att nå sina mål. Sammanfattningsvis lockas jag av föreningslivet och att arbeta nära människor i idrottsmiljö, säger 24-åringen.
Treveckorspraktiken på Hallands Fotbollförbund – som ingår i slutvinjetten på det treåriga idrottsvetenskapliga programmet på Högskolan i Halmstad – har varit inriktad mot utbildningsbiten, med HFF:s utbildningsansvariga Anna Lundkvist som handledare och ciceron.
– Jag har, tillsammans med klasskompisen Gustaf Rudelius, fått haka på Anna i samband med möten och kontakter med föreningar, kommunen, skolor, utbildare, fotbollsutvecklare och SISU. Väldigt stimulerande och givande att få en inblick i hur organisationen fungerar och totalt sett har perioden på HFF varit klart över förväntan, sammanfattar Malkolm, som nappade på Hallands Fotbollförbund som praktikplats i samband med Matchningstorget på högskolan i november:
– Ett tjugotal arbetsgivare visade upp sig och eftersom jag alltid varit intresserad av att verka inom den halländska fotbollen kändes HFF som ett klockrent alternativ.

Lagkapten i Vinbergs IF
Malkolm Karlsson och Gustaf Rudelius har under praktikens gång även tilldelats uppdraget att leda två aktivitetsdagar med fotbollstema på Östergårdsskolan.
Just fotboll i symbios med psykologi fascinerar Malkolm:
– Vad ligger bakom framgångar respektive misslyckanden? Vad händer bakom kulisserna och i förberedelserna och tillvägagångssättet mot ett specifikt mål? Jag är nyfiken på tankarna och känslorna som bubblar i fotbollens korridorer. Utbildningen med mycket kurslitteratur inklusive ingångar i psykologins och beteendevetenskapens olika områden har berikat mig och förhoppningsvis ges möjlighet att arbeta med någon eller n��gra av dessa frågor och perspektiv i framtiden.
Malkolm är själv i allra högsta grad involverad i fotbolls- och föreningslivet som lagkapten i division 2-laget Vinbergs IF, där han nu gör sin nionde säsong.
– Fotbollsbanan inleddes i Ätrans FF, där jag spelade fram till 16 års ålder. Sedan har det varit Vinberg för hela slanten, klargör Karlsson, defensiv mittfältare med teknik och spelförståelse som främsta egenskaper:
– Jag har alltid gillat och varit bra på det korta passningsspelet, där jag försöker hitta kreativa lösningar framåt. Givetvis en ära att bära kaptensbindeln, vilket jag gjort sedan Michael Svensson tog över som tränare ifjol.
Nio poäng på sju omgångar utgör ingen optimal upptakt, men Vinberg anses ha potential att klättra i division 2 västra Götaland.
– Vi har ambition att vara ett lag på den övre halvan och har inför 2018 fyllt på truppen med sex nya duktiga spelare, så vi siktar på att lyfta i kommande derbyn mot Varbergs GIF och Ullared, avrundar Malkolm Karlsson.


Malkolm Karlsson i Vinbergsdressen.
Foto: Vinbergs IF:s hemsida

5 snabba till Malkolm Karlsson…
1. Fotbollsidol?
"Özil och Cazorla."
2. Favoritlag?
"Arsenal."
3. Seriekonkurrent som kittlar lite extra att möta?
"Ullared."
4. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Division 6-seriesegern med Ätran som 15-åring 2008 och att se U21-EM-finalen mellan Tyskland och England på Swedbank Stadion i Malmö sommaren 2009."
5. Vilken nation vinner fotbolls-VM?
"Hoppas på Argentina, med Colombia som outsider."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se