Med lagbygget i centrum

FREDAGSINTERVJUN (23). Ingen självklar frontfigur – då lyfter tränaren Patrik Bergström fram det unga och utvecklingsbara lagbygget Glommens IF.

– Kollektivet är vår nyckelspelare. Det är laget som gäller – att alla drar åt samma håll och utvecklar vårt koncept. Glädjande är att de allra flesta spelarna fortsätter, för kontinuitet skapar arbetsro, säger Bergström, som gör sin tredje säsong som Glommen-tränare:
– Resultat- och tabellmässigt två tuffa år i division 6 norra. Men ifjol tog vi tio poäng fler än 2016 och blev med 23 poäng tabellnia. Så vi tar steg i rätt riktning och inför den här säsongen har vi fått in flera nyförvärv: målvakten Kim Andersson och mittfältarna Mikael Andersson och Albin Andersson.
Försäsongen har innehållit lovande tendenser, inklusive tre raka matcher utan förlust: 1-1 mot Harplinge, 2-0 mot Böljan och 3-2 över Bänared. På lördagen väntar en potentiell genomkörare och värdemätare när Derome/Åskloster – tabellfyra i division 5 2017 – stundar i DM och årets första tävlingsbatalj.
– Spännande och inspirerande att tampas med Derome/Åskloster. Vi ställs även mot division 4-laget Fjärås i cupen, vilket känns utmanande, påpekar 41-årige Bergström, som tränarmässigt bland annat har ett förflutet med fem år hos IF Böljans damlag och som dessutom agerat distriktsförbundskapten för Hallandslagets flickor födda 1998 och pojkar födda 2000.

"De gamla eldsjälarna lever"
Med låg snittålder – stommen utgörs av 20-åringar – ingår blandade prestationer, men också en ständig vilja och glöd att utvecklas.
– Fördelen med att jobba med en så ung trupp är möjligheten till förändring och utveckling. Chansen att över en längre period få fart på en ung spelare är större än hos en äldre, mer färdig spelare på typ 30 år, poängterar Glommen-bossen.
Parallellt med förädlingen av en konstruktiv och passningsorienterad fotboll ligger en klart uttalad ambition att undvika en repris i de nedre regionerna av division 6 norra Halland.
– Målsättningen 2018 är att hamna på den övre halvan. Efter två tuffa år är spelarna förtjänta av framgångar och att klättra uppåt. Vi har en väldigt bra sammanhållning och förhoppningsvis kan vi bygga vidare, hitta nya mönster i offensiven och på så sätt bli ännu spetsigare.
Patrik Bergström passar på att hylla de ideella krafterna hos Glommens IF.
– Här lever verkligen de gamla eldsjälarna och kulturbärarna – från planskötaren till kassören. Det finns mycket engagemang och hjärta i föreningen och det är verkligen värt att applådera, konstaterar Bergström.

5 snabba till Patrik Bergström…
1. Fotbollsidol?
"Nej, någon direkt idol har jag aldrig haft."
2. Favoritlag?
"Kalmar FF."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Skidåkning."
4. Ett speciellt fotbollsminne som etsat sig fast?
"Vinsten i Cup Kommunal 2015, som tränare för Hallandslagets flickor födda -98."
5. Vilken nation vinner sommarens fotbolls-VM?
"Tror på Tyskland."/Thomas Johansson

thomas@hallandsff.se