Selani trivs i domarrollen

FREDAGSINTERVJUN (44). Femte säsongen som domare har precis avverkats – och Ilir Selani, 31, har viljan och passionen att fortsätta utvecklas med pipan i beredskap.

– Att hålla på med fotboll är oerhört roligt och jag har verkligen fastnat för dömandet. Jag snittar på ett 40-tal uppdrag per säsong och jag har varit domare i fem år nu, berättar Ilir och beskriver hur intresset att börja döma uppstod:
– En kusin från Trollhättan hade börjat döma, gillade det och tyckte att jag borde testa. Jag tänkte "Varför inte?", inledde så smått och sedan blev det roligare och roligare och så har jag fortsatt av bara farten.
Falkenbergsbon Ilir, som kom till Sverige från Kosovo 2008, agerar rättskipare i division 6 södra herrar, U21-matcher, reservlagsserien klass 1 herrar, division 3 damer och går på linjen i division 2 herrar.
En steg 2-utbildning skall slutföras i upptakten av nästa år och målsättningen lyder uppdrag som huvuddomare i herrarnas division 5 och division 4 framöver.
– Jag hoppas få möjlighet att utmana mig själv på en ännu högre nivå. Jag tillhör ju Rinia också som spelare, där det knappt blev något spelande i år som högerback (fyra matcher: två DM-matcher och en träningsmatch på försäsongen samt en B-lagsmatch i maj) på grund av dömandet. Matcherna och domaruppdragen har krockat på helgerna och då har jag valt att fokusera på dömandet, säger Selani, vars Rinia spelar division 5 nästa år tack vare Åsas uppflyttning via kval till division 3.

"Försöker vara nära spelet"
Variationen huvuddomare kontra assisterande domare uppskattas och när det kommer till egenskaper kan han ha fördel av att själv vara spelare.
– Förhoppningsvis kan spelförståelsen hjälpa en som domare. Som spelare vill man ju alltid att spelet ska flyta på i så hög grad som möjligt, vilket jag försöker uppnå även när jag dömer. Att lämna fördel när det är läge och att hela tiden försöka vara nära spelet och vara aktiv och delaktig där det händer. Helt enkelt att på så vis också förebygga situationer och vara tydlig gentemot spelarna. Känslor ingår i fotbollen, men givetvis måste man som domare också vara bestämd och dra gränsen för vad som är acceptabelt beteende, påpekar 31-åringen som fyller 32 i december.
Inomhusfotboll, gym och löpning under vintertid garanterar att den fysiska statusen hålls intakt i samband med rådande matchuppehåll.
– Det blir all möjlig träning med pass ungefär två gånger i veckan. Viktigt att hålla igång kroppen och jag ser fram emot en ny säsong, avrundar Ilir Selani.

5 snabba till Ilir Selani…
1. Fotbollsidol?
"Som spelare Cristiano Ronaldo, som domare hallänningen Linuz Söderberg för sättet han dömer på."
2. Favoritlag?
"Real Madrid."
3. Favoritliga?
"Just nu följer jag helst Premier League."
4. Favoritarena?
"Santiago Bernabéu-stadion i Madrid."
5. Intresse utöver fotbollen?
"Sport i stort."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se