Sporrad inför nya uppdraget

FREDAGSINTERVJUN (46). Tre raka tredjeplaceringar i division 6 södra – räkna kallt med att Simlångsdalens IF, under nytillträdde tränaren Filip Svensson, fortsätter sikta mot division 5 och uppflyttning i fotbollshierarkin.

– Ja, det vore konstigt att ha någon annan målsättning än att vilja gå upp i femman. Simlångsdalen har varit snubblande nära uppflyttning tre år i rad, så med truppen intakt och förhoppningsvis en eller ett par spelare in möjliggörs att både bredda och spetsa laget i jakten på en ny toppstrid, konstaterar Svensson.
33-åringen presenterades som ny "Dalen"-tränare i slutet på oktober och tar därmed över rodret efter Jimmy Karlsson, som lämnade i somras för assisterande tränaruppdrag hos BK Astrio. I ledarstaben runt Filip Svensson finns Magnus Edman och Dan Fast – erfarna pjäser hos "Dalen" som bar tränaransvaret under den gångna höstsäsongen då laget var på vippen att nå en kvalplats (vilket hade betytt uppflyttning) men där Sperlingsholm drog längsta strået tack vare två måls bättre målskillnad.
– En spännande uppgift och inspirerande utmaning att för första gången ha huvudansvaret för ett seniorlag. Men jag känner till laget och föreningen efter en säsong tidigare som assisterande bakom Jimmy Karlsson 2016 och vet att det är en bra grupp med härlig sammanhållning. Och jag har faktiskt haft lite koll på manskapet på sistone då jag bor i Mahult fyra klacksparkar från Simlångsdalens IP…

Tre korsbandsoperationer
Utöver rollen som assisterande tränare i Simlångsdalen 2016 bör nämnas en och en halv säsong som U-tränare i ledarteamet hos Kvibille BK:s herrar (2014-2015).
Att just tränarbiten successivt lockat framstår som logiskt då spelarkarriären dessvärre kantades av skadeelände.
– Tyvärr har svåra knäskador satt stopp för kontinuerligt fotbollsspelande på seniornivå. Tre korsbandsoperationer – två i vänstra knäet och en i högra – och ett tiotal titthålsoperationer talar sitt tydliga språk. Så efter ett antal comebackförsök var jag som 28-åring definitivt tvungen att lägga av. Passionen för fotboll har dock alltid funnits där och då kändes tränarbanan som en intressant väg att slå sig in på, påpekar Svensson.
Just nu hålls Simlångsdalen-styrkorna igång via såväl konstgrästräning som inomhuslir, för att sedan på allvar kicka loss efter nyår med säsongsuppstart för 2019 den 14 januari följt av årspremiär med träningsmatch borta mot Båstads GIF den 2 februari.
– Ambitionen är att vi ska fortsätta vara en stark lagmaskin som dessutom i kanske ännu högre grad än tidigare kan styra och diktera villkoren i matcherna. Vi har ett förhållandevis rutinerat lag där en hel del spelare kamperat ihop ett antal säsonger. Kan de yngre utvecklas och ta ytterligare kliv och vi förstärker med någon spelare till, talar mycket för en ny toppstrid i division 6 södra, säger Filip Svensson.

Filips fotbollsresa:
Fostrades i Halmstads BK, där han spelade fram till 20 års ålder (upp till U-laget inklusive en B-lagsmatch). Sennans IF följde 2005-2007, därefter IF Leikin 2008 och Oskarströms IS 2009-2013. Tränaruppdraget inleddes på allvar i Kvibille BK, där han ingick i ledarstaben som U-tränare under Mats Altemyr. Efter en och en halv säsong i Kvibille – 2014 fram till sommaren 2015 – assisterande tränare bakom Jimmy Karlsson i Simlångsdalens IF 2016. I slutet av oktober 2018 klar som ny huvudtränare i Simlångsdalen, vilka han således leder i division 6 södra 2019.


Högaktuell som ny tränare i Simlångsdalen.

5 snabba till Filip Svensson…
1. Fotbollsidol?
"Zidane."
2. Favoritlag?
"Real Madrid och Aston Villa."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Följa trav och hockey."
4. Halländsk favoritidrottsplats?
"Sennans IP, före stormen."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"När jag besökte Santiago Bernabéu och såg Real Madrid vinna ligatiteln maj 2007. När Reyes i slutomgången mot Mallorca satte avgörande 3-1 – en sådan euforisk jubelkänsla på en fotbollsarena har jag varken förr eller senare upplevt."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se