”Allsvenskan vårt givna mål”

FREDAGSINTERVJUN (53). Mittbacksklippan Andreas Johansson är tillbaka i Halmstads BK efter tio år på andra fotbollsdomäner – nu siktar veteranen mot allsvensk HBK-återkomst.

– Ja, att återvända till Allsvenskan och nå uppflyttning till säsongen 2020 är vårt givna mål. HBK hör hemma i Allsvenskan och det är den ambitionen laget och klubben jobbar efter, säger 36-årige "Ante G" (som fyller 37 den 10 mars).
Flytten till Halmstad har varit planerad ett par år bakåt i tiden då Andreas och frun Kristina längtade hem till rötterna.
– Kristina och barnen (Filip och Signe) flyttade faktiskt till Halmstad redan i somras, för vi ville att äldste sonen skulle ha möjlighet att påbörja skolgången här hemma. Vi har våra nära och kära i Halmstad och för oss är det viktigt att barnen har sina mor- respektive farföräldrar i sin närhet, förklarar Johansson och tillägger:
– Men visst kan jag ibland sakna Norrköping och vännerna därifrån, vilka jag givetvis ser till att hålla kontakten med. Jag hade en fantastisk tid i klubben från 2012 till 2018, med SM-guldet 2015 som absoluta höjdpunkten. Tiden hos "Peking" är definitivt min fotbollsmässigt bästa period i karriären.
Ett påstående som onekligen är svårt att bestrida:
Utöver SM-guldet 2015 – med Janne Andersson vid rodret, numera framgångsrik blågul förbundskapten – och fjolårets SM-silver glimrar individuella utmärkelser som "Årets allsvenska försvarare" såväl 2015 som 2016 samt "Årets mest värdefulla spelare" 2016.

"Försöker vara en ledare som stöttar och pushar"
Frånsett rollen som bollskicklig mittback med excellent spelförståelse bör adderas ledaregenskaperna, där Andreas så sent som den 25 januari hyllades i en fredagsintervju här på HFF:s hemsida av "Peking"-tränaren Jens Gustafsson: "Ante har förmågan att lyfta andra människor och det är verkligen en ovanlig egenskap."
– Värmande och fina ord från Jens. Jag har alltid styrt och ställt och tagit ett stort ansvar på planen, men det kanske har blivit ännu tydligare sedan jag blev mittback från 2014. Jag försöker vara en ledare och lagkamrat som stöttar och pushar min omgivning. Att bry sig om människan – mår man inte bra som människa, är det svårt att prestera bra fotboll, så jag försöker behandla lagkompisarna med den respekt jag själv vill bli behandlad.
Vad gäller nutid och 2019 signalerar treårsavtalet med HBK en målmedveten satsning med Johansson som tilltänkt frontfigur i jakten mot Allsvenskan.
– Truppen känns lovande och spännande och laget och klubben har en tro på det vi bygger tillsammans. Förhoppningsvis kan vi utveckla vårt egna spel och bli ännu bättre på att föra matcherna utifrån våra egna villkor. Låter kanske klyschigt, men i Superettan är varje match lika viktig och tre poäng mot ett förmodat bottenlag betyder lika många poäng som att slå en tilltänkt konkurrent högre upp i tabellen.
0-0 i Svenska cupens inledande gruppomgång borta mot Östersund skapar tillförsikt. Härnäst – imorgon lördag – stundar en ny allsvensk motståndare i form av Sirius på bortaplan.
– Hela laget gjorde en väldigt bra insats senast mot Östersund, så vi hoppas kunna göra en lika stabil defensiv prestation mot Sirius och dessutom försöka få till ett ännu vassare anfallsspel, resonerar HBK:s mittbacksprofil.

"Ante G" om sin fotbollsresa fram till idag:
Getinge IF (1987-1996):
"Det var i Getinge allting började. Min årgång vann sjumannacuper och inomhusturneringar, men när vi skulle ta steget över till elvamanna hade vi svårt att få ihop lag. Jag hade tidigt bestämt mig för att satsa på fotbollen och att gå vidare till HBK som 15-åring var därför ett självklart val."
Halmstads BK J- och U-lag (1997-2001) och A-laget (2002-2009):
"Tog den långa vägen från HBK:s ungdomslag upp till A-laget, där Janne Andersson som dåvarande assisterande HBK-tränare plockade upp mig i B-laget. Begick allsvensk debut mot Örgryte 2002 och bland insatserna i HBK framhålls SM-silvret 2004 med Janne som huvudtränare samt bragden 2005 när vi nere i Lissabon lyckades slå ut Sporting Lissabon ur UEFA-cupen – förövrigt på Jannes födelsedag…"
VfL Bochum (2009-2012):
"Blev utlandsproffs vid 27 års ålder, vilket var en stimulerande utmaning. Ett kul och intressant äventyr att komma till ett nytt land och framförallt till en riktigt bra liga med många värdefulla matcherfarenheter. Utvecklades både som spelare och människa av tiden i Tyskland."
IFK Norrköping (2012-2018):
"Janne hade försökt få över mig till Norrköping ett tag och 2012 valde jag att skriva på. En fantastisk tid, med SM-guldet 2015 som lyckoträff och kronan på verket. Fjolårets SM-silver var en mycket stark prestation och ännu ett kvitto på den utvecklingsresa IFK Norrköping åstadkommit på senare år."


Generalen "Ante G" mot Kalmars César Santin 5/7 2008.
Foto: Daniel Nilsson, Bildbyrån

5 snabba till Andreas Johansson…
1. Fotbollsidol?
"Marco van Basten."
2. Favoritlag?
"Manchester United."
3. Fritidsintresse?
"Spela padel, även om det blir lite för sällan…"
4. Favoritarena?
"Allianz Arena i München."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"SM-guldet med IFK Norrköping 2015."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se