”Blir en speciell match”

FREDAGSINTERVJUN (71). Hyllad för avgörande insatser vid derbysegern senast mot Bröndby (2-1) – Ränneslövsbördige Karl-Johan Johnsson upplever stigande målvaktsform i FC Köpenhamn och laddar för torsdagens avgörande Europa League-match mot Malmö FF inför ett utsålt Parken.

– Först väntar Nordsjälland borta i ligan på söndag, men sedan börjar förberedelserna så smått inför torsdagen. Det blir en speciell match – att möta Malmö FF och ett svenskt lag i en avgörande drabbning i Europa League på Parken i Köpenhamn. Malmö är ju bara på andra sidan Öresund, så det rör sig verkligen om ett nordiskt derby. Kryss räcker för oss för att gå vidare. Vi har goda möjligheter inför sista gruppspelsmatchen och känner medvind efter förra helgens derbyseger med 2-1 mot Bröndby, säger Johnsson, på väg till träningen när HFF når honom telefonledes på fredagsmorgonen.
29-åringen – fostrad i Ränneslövs GIF och där satsningen och elitkarriären sedermera tog fart i Halmstads BK – är sedan i somras inne på sin fjärde anhalt som utlandsproffs i och med flytten från franska EA Guingamp till FC Köpenhamn, där ett fyraårskontrakt signerats fram till 2023.
Och han och övriga familjen – sambon Kristin och sönerna Jamie (4,5 år) och Elliot (åtta månader) – har funnit sig väl tillrätta i den nya miljön med villalägenhet i centrala Köpenhamn.
– Ja, vi trivs väldigt bra. FCK är en stimulerande klubb att komma till – vid tidigare sejourer i Europa har jag spelat i överlevnadsklubbar som krigar i botten. Här finns trycket att vinna ligan varje år och FCK präglas av en vinnarkultur med en ständig målsättning att vinna titlar, fastslår Kalle, fullt medveten om att den danska storklubben bärgat totalt 13 ligatitlar, varav tolv under dominansen på 2000-talet.

"Gillar pressen"
Just nu är FCK emellertid tvåa i ligan, sju poäng bakom Midtjylland efter 18 omgångar.
– Midtjylland har varit ruskigt starka, men vi siktar på att nå minst andraplatsen. Vi är på gång och för egen del känns det bättre och bättre. Jag stod för en dubbelräddning i slutminuterna senast mot Bröndby – då var ställningen 1-1 och i 91:a minuten gick vi upp och gjorde 2-1, så kul att svara för avgörande prestationer och hjälpa laget till tre poäng i ett hett derby på Parken med 30 000 på läktarna.
Förtroendet från tränarprofilen Ståle Solbakken finns där: Johnsson har stått tolv matcher i rad, varav samtliga gruppspelsmatcher i Europa League.
– Jag gillar pressen att leverera varje vecka. Jag är en målvakt med egenskapen att kommunicera med min backlinje för att undvika målchanser. Jag vill styra backlinjen och är en aktiv målvakt som står långt ut i syfte att avstyra och avbryta potentiellt farliga situationer.

"Spanien svår nöt i Bilbao"
Prestationerna som burväktare har inte gått landslagsledningen – med Janne Andersson i spetsen som förbundskapten – förbi och bakom förstavalet Robin Olsen står kampen som Sveriges tvåa mellan Kalle (sju A-landskamper; A-landslagsdebut under januariturnén 2012) och Kristoffer Nordfeldt.
– Janne har sagt att det inte finns någon uttalad tvåa eller trea bakom Robin Olsen. Kristoffer och jag fajtas om den positionen. Jag kan bara försöka prestera i mitt klubblag och är formen bra och man är kry och skadefri hoppas man förstås ingå i Sveriges EM-trupp sommaren 2020, konstaterar Johnsson och kommenterar samtidigt EM-lottningen med Spanien och Polen som klara motståndare:
– Spanien blir en svår nöt i Bilbao. Polen borde vi ha en bra chans mot.


Kalle trivs i FCK, hans fjärde klubb som utlandsproffs.
Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

FCK-keepern om tidigare klubbadresser:
Ränneslövs GIF (1996-2004):
"Har bara gott att säga om föreningen jag fostrades i, där ungdomsspelandet skedde i sammanslagningen WRY. Ränneslöv är en familjär och mysig förening och jag brukar kolla när jag är hemma om somrarna och har vid tillfällen hjälpt till i kiosken på Björkvallen."
Halmstads BK (2005-2012):
"I HBK inleddes på allvar min elitsatsning som målvakt. Jag gick från junior- och U-laget upp till A-truppen, där jag fick mitt första A-lagskontrakt och spelade matcher i både Allsvenskan och Superettan."
NEC Nijmegen (2013-2014):
"Mitt första äventyr som utlandsproffs och det blev ett och ett halvt år i Holland. Första halvåret var jag tredjemålvakt. Den andra säsongen stod jag kontinuerligt, men tyvärr ingen bra tid fotbollsmässigt där vi åkte ur Eredivisie, holländska förstaligan."
Randers FC (2014-2016):
"En nytändning i karriären. Förtroende från ledare och två säsonger där jag upplevde en boost."
EA Guingamp (2016-2019):
"Ett jättefint äventyr. Sista halvåret var tufft där vi ramlade ur Ligue 1, men totalt sett en lyckad period och familjen trivdes dessutom väldigt bra i Bretagne."

5 snabba till Karl-Johan Johnsson…
1. Fotbollsidol?
"När jag var yngre David Beckham. Som målvakt har jag alltid haft Gigi Buffon som idol."
2. Favoritlag?
"Har aldrig haft något riktigt favoritlag, men gillar och följer givetvis de lag jag spelat i."
3. Fritidsintresse?
"Matlagning."
4. Favoritarena?
"Parken är en mäktig arena att spela på. När jag stod i Guingamp i franska ligan tyckte jag om att spela i Lyon och Marseille."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"När vi kvalificerade oss till VM -18 via playoff mot Italien på San Siro i Milano november 2017."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se