”Brinner för spelarutveckling”

FREDAGSINTERVJUN (52). Fotbollsinstruktör på Sannarpsgymnasiet, individuell spelarutvecklare hos Halmstads BK:s damer och spelarutbildare för Hallands Fotbollförbund – fotboll i utbildningens tecken präglar onekligen Emma Silvanderssons liv och vardag.

– Fotboll har alltid varit en stor passion och det är få förunnat, särskilt inom flick- och damfotbollen, att i allra högsta grad få jobba med sin hobby. Att kontinuerligt arbeta med spelares utveckling och se hur de gör framsteg och att vi i samspelet kan locka fram positiva egenskaper ur varandra – det är en kick och en häftig och stimulerande process att vara med om, säger Emma.
Efter att den aktiva karriären som stabil mittbackspjäs och ledargestalt avslutades 2010 – från moderklubben Knäreds IK till BK Astrio (fyra år), AIK (tre säsonger inklusive allsvenskt spel och sista säsongen som lagkapten) och Tyresö FF (två säsonger) – har den nu 40-åriga Silvandersson innehaft meriterande uppdrag som assisterande tränare för damallsvenska AIK 2012.
– En väldigt intressant och spännande period att efter spelarkarriären gå in och relativt omgående få känna på hur det är att stå utanför planen och ingå i ett ledarteam. Det kändes som ett naturligt steg, för fotbollen har alltid varit nära mig och utgjort en stor inre drivkraft. Jag brinner för spelarutveckling och jag har hela tiden haft ambitionen att leda och sporra andra, vilket jag också fått möjlighet att göra via mitt jobb som idrottslärare.

Tioårig vistelse i Stockholm
Vistelsen i Stockholm 2003-2013 innefattade, utöver AIK och Tyresö, en lärarutbildning på GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan) och sedan återkomsten till Halland för sex år sedan har hon i yrkesrollen verkat på gymnasienivå i Falkenberg och sedan 2016 på Sannarpsgymnasiet i Halmstad.
– På Sannarp jobbar jag dels som lärare i idrott och hälsa, men också som en av sex fotbollsinstruktörer inom ramen för såväl NIU (nationell idrottsutbildning) som LIU (lokal idrottsutbildning). Det blir sju fotbollspass per vecka samt teori med bland annat psykologi och idrottslära. Totalt rör det sig om 130 fotbollsspelande gymnasieungdomar i omlopp varje vecka på Sannarp – en utmaning och sporre att också få dem att förbereda sig för dubbla karriärval, för om de inte går hela vägen inom fotbollen skall de kunna ha en fullföljd treårig gymnasieutbildning att falla tillbaka på, påpekar Emma.

"Spännande satsning från HBK"
Strax före jul presenterades Silvandersson som nytt namn i tränarstaben hos HBK:s damlag (division 2), med fokus på spelarnas utveckling.
– Jag har deltagit på några träningar och det känns definitivt spännande med deras satsning. Jag har saknat att tillhöra en klubb och nu gör jag det igen efter ganska många år utan förening. Dessutom får jag nu förmånen att följa elever och spelare från Sannarpsgymnasiet både på dag- och kvällstid, vilket förhoppningsvis öppnar upp för en ännu större effekt beträffande utvecklingsmöjligheter.
Under de senaste klubblösa åren har Emma profilerat sig som HFF-utbildare, bland annat som distriktsförbundskapten för flickor födda 1999 och 2001. Just nu gäller befattningen spelarutbildare (SU) på flicksidan – senast som en av instruktörerna bakom F03-förbundskaptenen Pia Sundhage i samband med regionala lägret i Lund 24-27 januari.
– 64 16-åriga spelare från distrikten Halland, Skåne och Västergötland medverkade under dessa fyra dagar, där två träningar och två matcher ingick. De 16 tjejerna från Halland skötte sig bra, men konkurrensen är tuff och att slå sig in i ett kommande F17-landslag är givetvis en utmaning. Nästa landslagssamling för flickor födda 2003 är den 7/3 och en extra sporre för tjejerna är ju det faktum att U17-EM för flickor 2020 spelas i Sverige med halländska spelorter som bas, understryker Emma, vars nästa HFF-uppdrag blir som tränare/utbildare vid sportlovslägret i Halmstad 19/2 och 21/2.


Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån

5 snabba till Emma Silvandersson…
1. Fotbollsidol?
"Som ledarförebilder min pappa Leif Tagesson och Pia Sundhage."
2. Favoritlag?
"AIK."
3. Favoritarena?
"Lagavallen i Knäred."
4. Hobby utöver fotbollen?
"Spela padel."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Debuten i Damallsvenskan med AIK 2004."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se