Domarrollen i fokus

Fotbollsåret 2019 befinner sig i summeringsstadiet och Jörgen Ahlgren, domaransvarig på Hallands Fotbollförbund, lyfter fram ljusglimtar ur halländsk domarsynvinkel.

– Positivt att vi exempelvis fått ut 15-20 nya domare som dömt seniorfotboll under säsongen – i herrarnas division 7, reservlagsserierna klass 2 och 3 samt damernas klass 1 och 2. En annan rolig och viktig bit är att vi ökat antalet observatörer i de lägre serierna (avser division 6-7 herrar, division 3-4 damer samt ungdomsmatcher). Det gör att vi täcker upp ett större spann än tidigare och därmed kan få en bättre koll på domarkvalitén och matchklimatet, sammanfattar Ahlgren, 47, domaransvarig på HFF sedan hösten 2016.
Antal disciplinärenden låg under året på 115 – en gångbar siffra de senaste säsongerna.
– Ja, det är i det spannet vi hamnat de gångna säsongerna. Ur ett nationellt perspektiv är vi dessbättre förskonade från allvarligare incidenter med avbrutna matcher. I år avbröts en match på halländsk mark i division 7 där domaren inte var bekväm med lagens uppträdande – i övrigt har samtliga matcher färdigspelats, aviserar Jörgen och vidrör samtidigt innehållet beträffande de disciplinärenden som varit aktuella under året:
– Fler fall jämfört med tidigare har gällt olämpligt uppträdande, det vill säga ärenden som gett rött kort direkt vad gäller utfall mot antingen domare eller motståndare. Alla inblandade bär på ett Fair Play-ansvar. Ledarna har givetvis en betydelsefull roll i att agera föredömen, men spelarna har också ett egenansvar att se till att vi skapar bättre matchförhållanden som främjar fotbollen.

Flaggar för långsiktig rekrytering
Trenden är att HFF lyckas behålla fler och fler domare i verksamhet.
– Den stora utmaningen ligger i att behålla de domare vi har och där kan vi se en uppåtgående tendens på senare år. De vi utbildar har en större benägenhet att stanna kvar inom domarkåren jämfört med tidigare. Men skulle de erfarna pjäserna lägga av är vi sårbara. Beståndet är tillräckligt för att genomföra serierna, men absolut inte mer, så givetvis välkomnas nya förmågor som är sugna på att börja döma fotboll, påpekar Jörgen.
Domarbehovet är, liksom i övriga distrikt, en tydlig realitet – men att behålla redan aktiva domare är minst lika väsentligt som att rekrytera nya.
– Vi har ett antal rutinerade domare som är guld värda för oss och de måste vi vara måna om att uppskatta och ta hand om. En plan och strategi med en långsam rekrytering är att föredra och vi har exempelvis etablerat ett vägvinnande koncept med fyra steg 1-utbildningar per år, där vi proportionerligt slussar ut nya domare.
Jörgen Ahlgren understryker samtidigt domarens uppdrag som matchledare.
– Att vara domare är i mångt och mycket en fråga om ledarskap. Utöver de faktiska domarkunskaperna gäller att ha bra kommunikation med spelare och ledare, att bidra till en positiv stämning så att matchen flyter på och samtidigt förmå hantera olika känslolägen och det sociala spelet. Domarrollen är till sin natur en utsatt position och en utmaning som kräver engagemang och uthållighet, men man får oerhört mycket tillbaka – definitivt en inspirerande, rolig och oumbärlig del av fotbollen.


3 snabba till Jörgen Ahlgren…
1. Favoritdomare?
"Mark Clattenburg."
2. Hur många matcher blev det för egen del under 2019?
"19 matcher, fördelade på en tredjedel vardera gällande ungdoms-, dam- och herrmatcher."
3. Det bästa med att vara domare?
"Nuförtiden den sociala gemenskapen med spelare och ledare. Det är alltid en kick att komma ut till de halländska idrottsplatserna."

3 Ahlgren-faktorer till varför man ska bli domare…
1. Syssla med sitt fritidsintresse
"Att få hålla på med sin hobby i en ledarfunktion som domare är tilltalande. Om man har slutat som spelare är det också ett utmärkt sätt att förlänga karriären och på så sätt fortsätta ha kontakt med fotbollen."
2. Fysisk och social aktivitet
"Ett mycket bra sätt att hålla igång kroppen genom att träna och även prövas i matchsekvenser. Den sociala funktionen är inte heller att underskatta: man träffar spelare och föreningsfolk från distriktet, vilket är berikande."
3. Extrainkomst
"Man bör inte bortse från att dömandet också är ett sätt att tjäna en slant. Vidare kan dömandet också vara en karriärmöjlighet – finns begåvningen, kapaciteten och drivet finns ju möjligheten att bli professionell domare på elitnivå."

Är du intresserad av att bli domare?
Läs mer och gör en intresseanmälan här

Önskar ni som förening en "Träff med domare"?
Vill föreningen utbilda hela lag som en del i sin spelarutbildning är det en "Träff med domare" som bokas. Innehållet är då inriktat mot spelarnas frågor utifrån regler i den spelform laget spelar i. Träffen tar ungefär 1,5 h och kan genomföras i samband med eller istället för en träning.
Läs mer här om "Träff med domare"

För mer info gällande domarfrågor:
Kontakta HFF:s domaransvarige Jörgen Ahlgren, jorgen@hallandsff.se

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se