”Lockas av att jobba med fotboll”

FREDAGSINTERVJUN (63). Högskolestudenten Robert Karlsson, 23, har nu genomfört sin tredje och sista praktikvecka på Hallands Fotbollförbund, vilket ytterligare stimulerat tanken på ett framtida yrkesval inom fotbollen.

– Jag lockas verkligen av att jobba med fotboll. De här tre veckorna har varit väldigt givande med inblick i kansliverksamheten med bland annat utbildningsdialoger, kanslimöten, sammanställande av statistik på utbildningssidan och en individuell rundtur med personalen, berättar Karlsson.
Treveckorspraktiken på Hallands Fotbollförbund – som ingått i slutvinjetten på det treåriga programmet Psykologi – inriktning idrott och motion på Högskolan i Halmstad – har främst varit inriktad mot utbildningsbiten, med HFF:s utbildningsansvariga Anna Lundkvist som handledare och ciceron.
Robert Karlsson har, tillsammans med studentkompanjonen Joel Åberg, under dessa veckor även initierat ett projekt kopplat till barn- och ungdomsfotboll, vars innehåll redogörs för utförligare på HFF:s hemsida nästa vecka…
– Praktiken har varit riktigt bra och intressant och stärker mig ytterligare i tanken på att framöver få jobba med fotboll. Organisationsmiljö med fokus på ungdomsfotboll lockar mig mest och gärna att idrottspsykologi som jag pluggat vävs in i den framtida yrkesrollen, påpekar Robert.

Roll som ungdomstränare inspirerar
Norrköpingsbördige Karlsson flyttade till Halmstad för högskolestudier 2016 efter tips från en polare som året tidigare valt psykologiprogrammet. Tre år senare, våren 2019, är kandidatexamen inom kort ett faktum och därefter går flyttlasset tillbaka till Norrköping den 8 juni.
– Att flytta ner till Halmstad och studera har varit kanon, särskilt det senaste året då teorierna smält in i praktiska göromål, vilket bland annat applicerats via intervjuer. Jag tror utbildningen ger mig förutsättningar och möjligheter att kunna jobba med det jag brinner för – människor och organisationer, gärna kopplat till fotbollen. Mer specifika profileringsfrågor som intresserar mig är kognition – hur hjärnan funkar och arbetar – samt karriärövergångar och mindfulness.
Fotbollsspelandet i IK Sleipner varade fram till 15 års ålder, men ledarskapet har testats på under de tre senaste månaderna som hjälptränare i BK Astrios P05-lag.
– Det har verkligen gett mig mersmak och i Norrköping kommer jag säkerligen fortsätta som ledare inom ungdomsfotbollen. Jag har genomfört en Tränarutbildning C och eventuellt blir det en Tränarutbildning B framöver, säger Robert Karlsson.


Duon Åberg & Karlsson poserar på HFF-kansliet.
Foto: Anna Lundkvist

5 snabba till Robert Karlsson…
1. Fotbollsidol?
"Ronaldinho."
2. Favoritlag?
"IFK Norrköping."
3. Fritidsintresse?
"Musik och att skapa beats i studion."
4. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"När Sleipners 14-årslag för snart tio år sedan spelade Gothia Cup-åttondelsfinal i A-slutspelet och blev utslagna av ett otroligt bollskickligt lag från Ecuador. Vi fick stryk med 8-1, men ett minne för livet."
5. Tips gällande lördagens Champions League-final?
"Liverpool tar hem titeln och besegrar Tottenham med 3-1."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se