Nätverk för hållbart ledarskap

Initiativ och projekt inom distriktet görs för att främja ännu fler tjejer och kvinnor att ansluta sig till fotbollsrörelsen.

PLUS 10 000. HFF Nätverk för ledare som är kvinnor eller definierar sig som kvinnor kan betraktas som ett initiativ inom Plus 10 000-projektet som Hallands Fotbollförbund stöttar – dock ej arrangerar – där fyra träffar hittills gett mersmak i syftet att stimulera och lyfta kvinnligt ledarskap.
– Totalt rör det sig om 20 deltagare i åldrarna 16-55 år som träffas och utbyter erfarenheter. I de fyra träffarna har även ingått föreläsningar med vissa teman att utgå ifrån. Ledord överlag under de här samtalen är att må bra, ha roligt och utvecklas – att hitta och forma ett hållbart ledarskap som man känner sig tryggt förankrad i, säger HFF:s utbildningsansvariga Anna Lundkvist, som från förbundshåll stöttar projektet.
Nätverket inleddes i höstas och är en sorts förlängning av samarbetet med internationella organisationen Futebol dá força, där 57 kvinnliga FDF-ledare utbildat sig på halländsk mark sedan hösten 2016.

"Öppen och bred mötesplats"
Den första träffen skedde den 14 september 2018 i Falkenberg – kombinerat med Falkenbergsderbyt IF Böljan Falkenberg-Kungsbacka DFF – och den senaste i våras, den 5 maj, i anslutning till allsvenska mötet KDFF-Piteå på Påskbergsvallen i Varberg.
Frillesås, Falkenberg, Onsala och Träslövsläge utgör de fyra platserna hittills och Lundkvist ser stor potential i den här typen av aktiviteter.
– Kraften i att mötas prestigelöst och dela erfarenheter är inte att underskatta. Att tjejerna och kvinnorna stöttar, peppar och har konstruktiva samtal där man inte glömmer bort att vårda sig själv som ledare.
Fler träffar är på gång – däribland den 14 september när Sverige möter Tyskland på Örjans vall i Halmstad i för-EM till UEFA F17-EM 2020.
– Nätverket har som ambition att vara en öppen och bred mötesplats där man under avspända former träffas, pratar och bollar med varandra. Förhoppningsvis kan det leda till ännu fler spännande möten i fotbollens tecken och i förlängningen generera fler kvinnor till fotbollsrörelsen i form av spelare, tränare, domare, organisationsledare och styrelseledamöter, påpekar Anna Lundkvist.

Mer läsning kring Plus 10 000 ett rikstäckande projekt med m��let att nå minst 10 000 fler tjejer och kvinnor till fotbollsrörelsen till år 2023:

Om Hallands Plus 10 000-ambassadörer Wictoria Pålsson och Per-Arne Ekblad

Om Futebol dá força intervju med verksamhetschef Frida Persson

Anmäl dig här till höstens Futebol dá força-utbildning i Halland

HFF:s Plus 10 000-sida

SvFF:s Plus 10 000-sida

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se