”Sporras av att se andra växa”

FREDAGSINTERVJUN (65). Utveckling utgör signaturmelodi i Wictoria Pålssons tillvaro, sedan nio år tillbaka utbildare inom Hallands Fotbollförbund.

Pålsson ansvarar för målvaktstränarutbildningen i Halland och utöver utbildningar med målvaktsfokus – däribland Målvakt C och Målvakt B – handhas utbildningar som Tränarutbildning A Ungdom, Tränarutbildning B Ungdom, Grönt kort – SUP (spelarutbildningsplanen) och barndomarutbildningar.
– Ett omväxlande och stimulerande uppdrag med fotboll och utbildning i centrum. Jag brinner för att hjälpa drivande människor i deras mål att utveckla och utmana sig själva. Man ger av sig själv, men får i utbytet med andra intresserade extremt mycket tillbaka, vilket är väldigt berikande, anser Wictoria.
Ledarskapet och att jobba med utbildningsfrågor löper som en röd tråd genom Wictorias liv – till vardags som rektor på Brunnsåkersskolan i Halmstad och vad beträffar fotbollsbiten i verksamheten som ledare och instruktör inom HFF, där förbundsengagemanget inleddes för nio år sedan.
– Jag är pedagog och lärare i botten. Att vägleda, inspirera och utveckla har alltid varit en naturlig del. Jag sporras av att se andra människor växa såväl yrkes- som fotbollsmässigt, fastslår Pålsson.

Plus 10 000-ambassadör
43-åringen har ett spelarförflutet som målvaktsprofil hos BK Astrio och IS Halmia, där skorna lades på hyllan i Astrio 2012.
– Det blev totalt 18 säsonger i Astrio och sju i Halmia. Seriesegrar med både Astrio och Halmia plus DM-gulden med Halmia smäller högst gällande höjdpunkter. Som målvakt levde jag mycket på min spelförståelse och i spelet försökte jag hela tiden vara aktiv och på tårna.
Utöver pågående utbildningar är hon just nu HFF-aktuell i rollen som en av två ambassadörer – tillsammans med Per-Arne Ekblad – för Hallands räkning i Svenska Fotbollförbundets nya satsning Plus 10 000 (ett projekt som presenteras utförligare på HFF:s hemsida kommande vecka).
– Ett spännande initiativ med målet att öka antalet tjejer och kvinnor inom svensk fotboll. Bra och viktigt att ett sådant här riksomfattande arbete kan ta fart och lotsas fram av SvFF. Förhoppningen är att fånga upp och inspirera fler tjejer och kvinnor att bli tränare och ledare, domare, ordförande och styrelserepresentanter ute i distrikten, berättar Wictoria Pålsson.

5 snabba till Wictoria Pålsson…
1. Fotbollsidol?
"Bryan Robson."
2. Favoritlag?
"Manchester United."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Umgås med familj och vänner."
4. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"När HBK tog SM-guld 2000."
5. Sveriges chanser under pågående VM?
"Tror på medalj, antingen silver eller brons."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se