Tölö siktar på tredje raka segern

FREDAGSINTERVJUN (59). Lovande start med full pott efter två omgångar – Tölö IF satsar mot tredje raka när Frillesås FF väntar i division 3 på söndag.

– Givetvis har vi som målsättning att vinna. Det är ingen hemlighet att vi kommer ge allt för att nå vår tredje seger i rad, säger tränaren Matilda Bergstrand inför söndagens drabbning, avspark kl. 15.00 på Frillesås IP.
22-åringen – assisterande tränare ifjol som från och med i år tagit över rollen som huvudtränare hos Tölö IF:s damer – ser en hungrig och målmedveten trupp på 31 spelare som inlett division 3 övertygande med två raka segrar, senast 4-3 mot Vinbergs IF.
– Det var nästan för nervöst… De körde en hel del långbollar – vilket vi hade läst in oss på – medan vi höll bollen desto mer längs marken och försökte anfalla med passningsorienterad fotboll. Det gick vägen i en tuff och nyttig match, sammanfattar Bergstrand 4-3-vinsten och vidrör samtidigt truppens status:
– Två segrar i följd skapar självförtroende och efter fjolårets femteplacering siktar vi på en plats i toppen. Vi är ett sammansvetsat gäng med såväl yngre som mer erfarna pjäser, där vi haft ett par månader med träningsmatcher och lagaktiviteter för att svetsa samman junior- och seniorspelarna. Hittills väldigt lyckat och jag har aldrig varit i ett lag med så många vinnarskallar.

"Vill förbättra damfotbollen"
22 år ung har Matilda ett par säsonger bakom sig som seniortränare då spelarkarriären – som bäst Elitettan-nivå hos Östers IF – stoppades på grund av sjukdom inklusive flertalet försök att komma tillbaka.
– Jag spelade mittback och när jag tvingades sluta – efter comebackförsök fyra-fem gånger – för runt fem år sedan kändes det naturligt att fortsätta på tränarbanan. Jag gillar att skapa förändringar i positiva riktningar och som huvudtränare står du längst fram och kan dra upp riktlinjer och påverka. Ett extremt roligt uppdrag och i Tölö råder väldigt gynnsamma förutsättningar med totalt sex personer i ledarstaben – jag som huvudtränare samt två assisterande, två målvaktstränare och en materialförvaltare.
Fotbollsspelandet inleddes i Rottne IF, fortsatte i Åby/Tjureda IF, därefter Östers IF och Växjö DFF. När skorna tvingades läggas på hyllan tog således tränarbiten fart, där huvudansvaret i division 3-laget Rottne 2017 följdes av uppdrag som assisterande tränare i Tölö 2018 – och 2019 bär hon huvudansvaret.
– 2018 hade jag precis flyttat till Göteborg och fått nytt jobb som tog mycket tid och som jag ville satsa på. Då passade rollen som assisterande tränare bra, men inför 2019 fanns möjlighet att spendera mer tid på fotbollen, så då tvekade jag aldrig att tacka ja som ny huvudtränare. Under den tid jag lägger på att vara tränare vill jag förbättra damfotbollen. Ju större förändring, desto bättre, påpekar Matilda Bergstrand.

5 snabba till Matilda Bergstrand…
1. Fotbollsidol?
"Stefan Schwarz."
2. Favoritlag?
"Växjö DFF."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Umgås med familjen."
4. Favoritarena?
"Inget som slår Tipshallen i Växjö."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Första året som tränare 2015 då Rottnes 15-åriga tjejer semifinalslog AIK på straffar i Eskilscupens A-slutspel."


Drivande Tölö-tränare.
Foto: Tölö IF:s hemsida

/Thomas Johansson

thomas@hallandsff.se