Trygg fotbollsmiljö på agendan

Konceptet Trygg Fotboll – en idé från högskolestudenterna Joel Åberg och Robert Karlsson – lanserades på Vapnö IP i samband med P15-matchen Vapnö IF-Hyltebruks IF.

Trygg Fotboll grundar sig i idrottspsykologi, Hallands Fotbollförbunds värdegrund och utbildningsplan och Svenska Fotbollförbundets "Fotbollens spela, lek och lär" (FSLL) och riktar sig främst mot föräldrar till fotbollsspelande barn och ungdomar.
– Målet är att få till en tryggare och säkrare fotbollsutveckling för barn och ungdomar, där tanken är att fånga upp föräldrar i syfte att främja barn- och ungdomsfotbollen. Vi siktar på att få till ett samarbete mellan föreningarna och samtidigt få ner rivaliteten inom barn- och ungdomsfotbollen, säger initiativtagarna Joel Åberg, 22, och Robert Karlsson, 23, högskolestudenter vid programmet Psykologi – inriktning idrott och motion.
Duon – som båda är aktiva som ledare inom den halländska ungdomsfotbollen – kläckte idén i samband med den gångna treveckorspraktiken på Hallands Fotbollförbund och lanserade begreppet Trygg Fotboll i anslutning till P15-matchen Vapnö IF-Hyltebruks IF tisdagen den 28 maj.
– Åtta föräldrar tillhörande Vapnö och Hyltebruk, plus HFF:s utbildningsansvariga Anna Lundkvist, deltog i klubbhuset på Vapnö IP. Vi höll på en timme – själva presentationen varade i tjugo minuter och därefter följde en givande diskussion på 40 minuter. Riktigt bra och positiv respons från föräldrarna och vi fick till konstruktiva samtal och framförallt har en process startats i deras hjärnor kring dessa frågor, sammanfattar Joel och Robert.

"Trygghet, glädje, gemenskap och fair play"
Trygghet är onekligen ett nyckelord i sammanhanget.
– Ja, i Trygg Fotboll inkluderas trygghet, glädje, gemenskap och ett klimat med fair play och bra beteende mellan spelare, ledare, lag och gentemot domare. Här spelar föräldrarna, de som står och ser på, en viktig roll och här upplever vi att ett stort behov finns att täcka. Att föräldrarna som publik bidrar till en trevlig och trygg atmosfär som i förlängningen kan bidra till att fler är aktiva längre.
Konceptet Trygg Fotboll är ännu i det tidiga utvecklingsstadiet och formatet kommer förädlas – med förhoppningen och ambitionen att fler föreningars ungdomslag skall kontaktas för ett potentiellt utbyte.
– Projektet är i startgroparna med struktur och upplägg att utveckla, men avsikten framöver är definitivt att nå fler och fler och få till ett engagemang kring dessa fotbollsfrågor, understryker initiativtagarna.

Är er förening intresserad?
Kontakta Joel Åberg, joelhenryaberg@gmail.com


Initiativtagarna bakom "Trygg Fotboll".
Foto: Anna Lundkvist

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se