Tvådomarsystem introduceras

Nu lanseras tvådomarsystem på allvar i den halländska seniorfotbollen – med start på lördag 16/2 i samband med DM-matchen mellan Ullareds IK och Lerkils IF på Hedevi IP:s konstgräs.

Tvådomarsystemet smygstartade och testades ifjol vid ett 15-tal ungdomsmatcher – med ett mycket gott resultat, enligt svarsenkäter från berörda föreningsledare och domare – och introduceras på seniornivå i Halland 2019; först ut är lördagens DM-herrmatch mellan Ullared och Lerkil på Hedevi IP:s konstgräs i Ullared.
– Tvådomarsystemet kommer att användas vid samtliga gruppspelsmatcher i DM för såväl damer som herrar. Efter grupprundan – det vill säga under slutspelet och de direkta utslagningsmatcherna – blir det sedvanligt tre domare med en huvuddomare och två assisterande, berättar Jörgen Ahlgren, domaransvarig på Hallands Fotbollförbund.
Vid kommande seriespel kommer tvådomarsystemet införas och nyttjas vid utvalda matcher rörande serierna division 4 damer, division 6-7 herrar, utvecklingsserier samt ungdomsserier.
– Det handlar definitivt inte om en total genomgripande förändring där samtliga matcher som tidigare dömts av en domare nu istället kommer att dömas av två. Det beståndet och de resurserna har vi inte i nuläget, men tvådomarsystemet blir aktuellt vid enstaka utvalda matcher och förhoppningsvis har vi möjlighet att använda oss av det så mycket som möjligt, säger Ahlgren och klargör samtidigt:
– Principen lyder att gå från en till två domare, aldrig från tre till två, så tvådomarsystemet berör inte de halländska representationslag som spelar med en huvuddomare och två assisterande – ej alltså serierna högre än division 6 herrar respektive division 4 damer.

Framgångskoncept i Småland
Ahlgren ser enbart fördelar med tvådomarsystemet:
– Smålands Fotbollförbund kör det med framgång fullt ut i division 6-serierna, med väldigt positiv effekt och bra respons hittills från samtliga inblandade. Med förändringen från en till två domare blir det automatiskt två extra ögon och två extra öron på planen och de två domarna delar på huvudansvaret. Offsidebedömningen bör bli ännu bättre då en av två domare rimligen alltid skall befinna sig i en position i anslutning till respektive försvarslinje.
– Domarnivån går upp, lagen och fotbollen gynnas och med två domare kontra en bör också klimatet på planen förbättras där man med nu ytterligare fokus och uppmärksamhet kan förebygga potentiellt riskabla situationer, påpekar Ahlgren och avrundar:
– Tvådomarsystemet betyder också att tillfälle ges för exempelvis en ny ung domare att lotsas in via ett tydligt samarbete med en äldre och mer rutinerad kollega, som i sin tur fungerar som en mentor.


Tvådomarsystem i Serie A, Sampdoria-Bologna 12/10 1999.
Foto: Bildbyrån

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se