Fotboll Fitness lördagsnöje i Hasslöv

HASSLÖV. Fotboll Fitness – lekfull och lustbetonad fotboll på mindre ytor riktad främst mot äldre årgångar – lockar entusiaster till Hasslövs IP på lördagsförmiddagarna.

Hasslövs IS och DFK Hasko arrangerar Fotboll Fitness på Hasslövs IP lördagar kl. 10.00. Dagens pass på 75 minuter, med tolv alerta veteraner i 40+-kategorin, utgjorde det fjärde i ordningen sedan starten den 5 maj.
– Glädje och gemenskap är nyckelord. Hittills har vi hittat en nivå som passar alla. I samtliga övningar skall bollen vara med: på uppvärmningen två och två, i kvadratspel med mera och givetvis i själva spelet som genomförs på en mindre yta utan målvakter och med småmål, säger Fotboll Fitness-ledaren Mikael Alm, 28, sportchef och även seniorspelare i Hasslövs IS:
– Fotboll Fitness kan delas upp utifrån tre punkter: den fotbollsmässiga, hälsomässiga och sociala biten. Än så länge för tidigt att säga om det blir succé, men känslan är väldigt positiv. Snittet ligger på 13-14 deltagare och som bäst har vi haft 18 personer.

"Väldigt skojigt initiativ"
Trotjänarna Stefan och Alf Svensson – med 700 respektive 1200 matcher i Hasslöv-dressen – ingick i lördagens sköna dussinskara.
– Ett väldigt skojigt initiativ och en bra aktivitet för kroppen och hjärnan. Vi har kul på planen med skrattet nära till hands, där standarden och villkoren sätts av gruppen. Vi kör åtta lördagar om våren, sedan tar vi sommarvila och under höstsäsongen återupptas verksamheten igen, uppger 54-årige Stefan Svensson, som ur veteransynpunkt dock slås av storebror Alf som är tio år äldre…
Stefan Lundberg, 47, hade, liksom ett par andra fotbollsföräldrar, begett sig ner till Hasslövs IP för att testa fotbollsformen:
– Alltid kul att lira boll och dessutom avkopplande. Härlig gemenskap råder i gänget och förhoppningsvis sprider det sig så vi blir ännu fler framöver.
Lena Johansson, 60, och Boel Petersson, 55 – Lena med en bakgrund som aktiv i BK Walldia (numera WRY) och Boel i Båstads GIF – trivdes med boll och bekanta i solskenet en klackspark från skånska gränsen.
– Det är tredje av fjärde lördagen vi är här. Det känns bättre och bättre och självklart hoppas vi att ännu fler ska haka på framöver. Efter träningen finns möjligheter till kaffe och fika och nästa lördag planeras korvgrillning, säger Lena och Boel.

Fotboll Fitness i korta drag:
Fotboll Fitness är en anpassad form av motions- och spontanfotboll som kan utövas av alla. Fokus är fotboll ur ett hälsofrämjande perspektiv, genomsyrat av lekfullhet, glädje och gemenskap. Träningen sker på en mindre yta där all aktivitet genomförs med boll och där tacklingar är otillåtna.
Konceptet lanserades ursprungligen i Danmark och på svensk mark har, av Svenska Fotbollförbundet, tre distriktsförbund utsetts att genomföra pilotprojektet: Hallands FF, Smålands FF och Gestriklands FF.


Boel Petersson fokuserar på boll i aktion på Hasslövs IP.

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se