Lusten driver Mattsson

FREDAGSINTERVJUN (28). 33 år i manegen och nyligen jubileumsfirande med uppdrag nummer 1500 i karriären. Med lust och glädje till fotbollen stortrivs Karl-Erik Mattsson, 60, från Laholm i domarrollen.

– Det är fortfarande väldigt roligt och inspirerande att döma. Lusten och glädjen till sporten är stor. Att åka ut till halländska idrottsplatser, träffa folk och få vara med om charmen och spänningen i fotbollens oförutsägbarhet – att man på förhand aldrig vet hur matchen gestaltar sig – känns som en ynnest. Det är som ett gift, förklarar Kalle.
Domarskapet inleddes som 27-åring år 1985:
– Jag växte upp i Skogaby och som senior lirade jag mestadels B-lagsfotboll i Skogaby BK. Jag testade på att döma, fick smak för det och sedan 33 år tillbaka är jag fast…
Uppdrag nummer 1500 i ordningen ägde rum den 22 mars, som assisterande domare i träningsmatchen IF Centern-Genevad/Veinge IF (0-2) på Kärlekens IP:s konstgräs.
– Lite speciellt med jubileum, men ingenting man reflekterar över när man väl är inne i matchsituation och går på linjen. Det är framförallt rollen som assisterande domare i division 4 och 5 jag brinner för just nu, men jag dömer även B-lagsfotboll och damfotboll, mestadels hemma i Laholmstrakten.

"En rutin att nedteckna var och när man dömt"
Mattsson har sedan starten 1985 noterat varje match som dömts ("plitar ner det i Excel-dokument") – en personlig statistikbank att glädjas över.
– Det har blivit en rutin och som en grej att nedteckna var och när man dömt. Kul att ha samtliga matcher noterade och jag ligger i snitt på 40 matcher per säsong, konstaterar Karl-Erik.              
När domarveteranen, som fyllde 60 år i januari, vandrar i minnenas trädgård sticker en speciell händelse ut.
– Det var år 2000. Fyra timmar efter födseln av Carinas och mitt yngsta barn Edvin dömde jag LT-cupen mellan Lilla Tjärby och Walldia. Det var högsommar, Laxacupen pågick samtidigt i Halmstad och svårigheten att få tag i domare gjorde att jag tvingades rycka in med kort varsel. En episod som verkligen etsat sig fast.      
Just hustrun Carina hyllas:
– Jag hade aldrig kunnat hålla på med dömandet om jag inte hade haft en sådan förstående och fotbollsintresserad hustru, påpekar Kalle, som tillsammans med Carina har fyra barn: Emma (född 1982), Erik (85:a), Emil (87:a) och Edvin (född 2000, förövrigt målvakt i Laholms FK Akademi).
Utöver dömandet har han under 13 års tid agerat ordförande i Laholms Domarklubb. Lägg till instruktör inklusive ungdomsdomarkurser sedan 1999 och ni inser att en betydande del av fritiden stavas fotboll.

Förberedelse viktigt inslag
Klimatet och tonläget på planen har inte blivit råare och värre med åren, anser han.
– Nä, generellt sett inga större förändringar sedan jag började döma. Det är kanske lite allvarligare och ambitiösare än tidigare, men att attityden blivit grövre med åren har jag inte märkt av.
Förberedelse med inbyggd professionalism är ett centralt inslag som rättskipare.
– Håll alltid tiden och kom en timme före avspark. Då får du möjlighet att känna av läget och atmosfären, snacka med ledare och spelare och på så sätt komma i stämning inför matchstart. Spelarna och ledarna skall känna att man har bra inställning, satsar och går in för uppgiften – oavsett vilken nivå eller match det handlar om. Så tror jag att man vinner respekt.
Nästa uppdrag med pipan i beredskap lyder B-lagsmatch på söndag på Hasslövs IP, i klass 3 södra herrar mellan Hasslövs IS och Unnaryds GoIF.
– Så länge kroppen är i bra trim och glädjen och motivationen finns där, kommer jag att fortsätta döma. Visst får vader och knän utstå en del stryk, men fotbollen i sig tillför både fysisk och social stimulans. De positiva faktorerna överväger med andra ord definitivt de negativa, fastslår domarnestorn Karl-Erik Mattsson.


"Det är som ett gift", summerar Kalle Mattsson domarrollen.

5 snabba till Karl-Erik Mattsson…
1. Fotbollsidol?
"Italienaren Pierluigi Collina var min absoluta favoritdomare. Han hade pondus, glimten i ögat, men kunde även med kroppsspråk och tydlig blick signalera till spelarna: 'Nu är det allvar, det räcker'."
2. Favoritlag?
"Arsenal."
3. Speciellt fotbollsminne som etsat sig fast?
"4-4-matchen i VM-kvalet mellan Tyskland och Sverige live på Olympiastadion i Berlin hösten 2012. En fantastisk upplevelse."
4. Hobby utöver fotbollen?
"Umgås med barnbarnen, som precis blivit tre till antalet."
5. Vilken nation vinner sommarens fotbolls-VM?
"Brasilien."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se