Omskolad till superstriker

FREDAGSINTERVJUN (32). Innermittfältare och högerback i Tölö IF – men i samband med fjolårets klubbyte till IFK Fjärås omskolades Adam Noring till anfallare. Förvandlingen i siffror: 41 mål på 29 matcher i Hallandsfyran.

– Det har verkligen rullat på, men så spelar jag också i ett väldigt bra lag med duktiga spelare på alla positioner. Vi är offensivt lagda, kör med hög press och bra passningstempo och truppens kvalité har också gett resultat, sammanfattar en ödmjuk Noring.
25-åringen titulerades obestridlig skyttekung i division 4 Halland 2017 med 31 fullträffar på 22 matcher – därmed åttonde bäste målgöraren i Sveriges division 4-serier.
– De nio målen mot Andersberg i höstas sticker såklart ut ur mängden. En smått galen och sjukt rolig match där vi vann med 15-0. Att svara för 31 mål under en och samma säsong är givetvis häftigt och kommer troligen inte hända igen.
Men tio mål på de sju inledande omgångarna 2018 avslöjar att målformen uppenbarligen är helt intakt. Skytteligan toppas ånyo av Noring efter den gångna helgens målfyrverkeri i 7-0-showen i tidiga seriefinalen mot IF Leikin.
– Där gick det undan… Vi jagade revansch efter 0-1-förlusten i derbyt mot Kungsbacka. En jävla match med 6-0 i halvtid och fyra mål för egen del, varav det första var ett skott utifrån och tre övriga inne i boxen.

Glimrande offensiv trio
Fjärås – tabelltrea ifjol med förnyade division 3-ambitioner – ångar på i lysande stil i division 4-ledning med sex vinster och en förlust på sju omgångar. Målskillnaden 33-4 vittnar om storsegrar inklusive speldominans – och dessutom ståtar man med en gyllene offensiv trio i skytteligatoppen i form av Noring (10), Elias Dehlryd (9) och Kristoffer Petersson (7), vilka svarat för 26 av lagets 33 mål.
– "Krille" ligger precis bakom mig och fördelar bollar. Han har en grym vänsterfot och är dessutom snabb och teknisk, vilket gör att han även glider igenom och går på egna avslut. Elias har i sin tur en strålande högerfot och har bland annat dunkat in ett par frisparkar i serieupptakten. Där finns bra kvalité, men vi har även vassa yttrar som matar bollar och totalt sett en offensiv idé som gör att vi äger mycket boll och på så sätt även släpper till väldigt lite i defensiven, förklarar Noring, fotbollsfostrad i Tölö som han lämnade för att ingå i Fjärås lagbygge inför 2017.
Adam beskriver sig själv som "hyfsat stark, noggrann och snabbtänkt inne i boxen".
– Jag slår oftast till på ett tillslag och har snabbt blivit en typisk straffområdesspelare. Jag är den avslutande punkten i vårt anfallsspel och den rollen trivs jag med. Gemenskapen i laget och föreningen är fantastisk, vilket definitivt är en framgångsfaktor.
Härnäst stundar Getinge borta på lördag.
– Vi får inte tro att vi är världsmästare bara för att vi slog Leikin senast med 7-0. Vi ska försöka fortsätta med vårt höga tempo och siktar på ett bra resultat, konstaterar Adam Noring.


Succémannen Adam Noring.

Foto: Amanda Noring

5 snabba till Adam Noring…
1. Fotbollsidol?
"Tjeckiske anfallstuffingen Jan Koller."
2. Favoritlag?
"Blåvitt."
3. Seriekonkurrent som kittlar lite extra att möta?
"Derbymotståndarna Kungsbacka, Åsa och Tölö."
4. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"De nio målen mot Andersberg i höstas."
5. Vilka vinner VM och vem blir skyttekung?
"Tippar med hjärtat och säger Sverige. Tror Griezmann blir skyttekung."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se