Åsa & KIF laddar för division 3-kval

Temperaturen stiger inför helgens första omgång av division 3-kvalets grupp 11, där två halländska lag – Åsa IF och Kungsbacka IF – gör upp med FK Besa (Skåne) och Waggeryds IK (Småland) om en plats i nästa års division 3.

Endast gruppettan kvalificerar sig för division 3 2020, där lagen möts en gång vardera (totalt tre omgångar) med start nu till helgen 5-6 oktober.
100-årsjubilerande Åsa IF laddar för division 3-kval för tredje året i följd – den här gången för att försvara en plats i trean. Fjolårets kvalspel blev en synnerligen angenäm historia, där avancemanget från fyran till division 3 säkrades inklusive full pott och gruppvinst efter skalper mot BK Astrio (2-1), KF Velebit (4-0) och Åstorps FF (4-0).
– Ja, vi har väldigt goda minnen därifrån. Givetvis hade vi helst sluppit kval, men vi tog tyvärr inte chansen i slutomgångarna där vi avslutade med tre förluster. Vi vet dock vad som gäller och spelar för att behålla vår plats i trean, där jag tycker att vi hör hemma, säger Lucas Henriksson, med åtta fullträffar Åsas främste målskytt under seriespelet 2019.
Söndagens inledande kvalrunda, med avspark kl. 14.00, betyder tripp längs E6:an ner till Landskrona för drabbning mot FK Besa, tabelltrea i division 4 nordvästra Skåne.
– Kul och inspirerande att möta lag man aldrig ställts mot tidigare. Truppen är laddad och viktigt få en bra start och ett positivt avstamp inför de två återstående kvalmatcherna hemma på Åsa IP, påpekar Henriksson.

KIF:s målspottare: "Vi tror på oss själva"
För Kungsbacka IF – tabelltvåa med 40 poäng i division 4 (BK Astrio sedan tidigare klara seriesegrare och uppflyttade till division 3) – nalkas kvalstart mot Waggeryds IK (tvåa i division 4 nordvästra Småland). Lördagens tillställning på Vaggeryds IP startar kl. 12.45.
Filip Nilsson, skytteligatvåa i division 4 som svarat för 20 av Kungsbackas 51 seriemål under 2019, är optimistisk inför det förestående kvalet.
– Det känns bra. Vi är laddade inför en tuff kvalgrupp, men har en positiv anda i laget och tror på oss själva då vi gått bra under hela säsongen och hamnat tvåa i division 4, säger Filip Nilsson, succéförvärv från IF Mölndal (division 4 i Göteborg) som bildat radarpar på topp tillsammans med anfallskollegan Linus Bodin (nio mål):
– Nya förutsättningar med ny klubb och ny serie, men hittills har det fungerat väldigt väl. Nu siktar vi på att fortsätta med vårt starka kollektiv och vägvinnande spel och förhoppningsvis infrias målsättningen att gå upp i division 3.

Högintressant helg för Laholms FK
Spännande och högintressant helg även för Laholms FK, där såväl herr- som damlaget spelar betydelsefulla matcher på varsitt håll.
Herrarna gästar skånska GIF Nike i division 2-kvalet på lördag – med retur i Laholm lördag 12/10 – och för damerna stundar Västra Karups IF (b) på söndag. Seger för LFK i division 2-slutomgången innebär avancemang till division 1; rivalen HBK skuggar på andraplatsen en poäng bakom och för blåsvart väntar samtidigt Röke IF på bortaplan.
En annan potentiell nagelbitare utspelas på Särö IP på söndag när tvåan Särö IK (47 poäng) och trean Långås/Morup (45 poäng) strider om andraplatsen i en direkt avgörande epilog i division 6 norra – en andraplacering som genererar division 5-kval mot Torup/Rydö FF (tabelltvåa i division 6 södra).


Åsa-profilen Henriksson & KIF-målgöraren Nilsson rustar för kval.
Foto: Åsa IF:s hemsida / Kungsbacka IF:s hemsida

Kvalet till division 3 herrar, grupp 11

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se