”En härlig fotbollsvecka”

FREDAGSINTERVJUN (69). Det går bra nu, John Björkengren. I lördags säkrat allsvenskt kontrakt för ett heroiskt slutspurtande Falkenbergs FF och i onsdags samtal från U21-förbundskaptenen Roland Nilsson som uttagen till U21-landslagets EM-kvaltrupp mot Irland den 19 november.

– En härlig fotbollsvecka med goda nyheter. Att fotbollssäsongen förlängs ett par veckor är enbart kul och sporrande och att få åka till Dublin med U21 blir ett inspirerande avslut på säsongen, säger Björkengren.
Sveriges U21 har dessutom revansch att utkräva på Irland efter 1-3-förlust hemma i premiäromgången av EM-kvalet.
– Då var jag inte uttagen, men jag deltog som vänsterback vid förra samlingens segrar mot Island (5-0) och Luxemburg (3-0). Det lär bli tuffare motstånd nu och alltid en ära att dra på sig den blågula tröjan och samtidigt skoj att få fortsatt förtroende.
20-årige John – fyller 21 år den 9 december – gör därmed sin sjätte U21-landskamp och har sedan tidigare två U19-landskamper i bagaget.

"Bäst när det gäller"
Positiva vibbar råder alltså för Björkengren – även aktuell som bärande kraft hos karaktärsstarka Falkenbergs FF, som i lördags nådde förnyad allsvensk status efter slutomgångens 1-0-seger mot AFC Eskilstuna.
– Vi var uträknade på förhand och ju längre säsongen gick, desto fler och fler trodde att vi skulle ramla ur. Men på något mirakulöst sätt lyckas FFF alltid komma tillbaka. Tack vare en fantastisk lagsammanhållning och en förmåga att vara bäst när det gäller knep vi två vinster i slutet – 3-2 borta mot Kalmar och 1-0 mot AFC – vilket räckte för att till och med undvika kval, summerar "Björken" den skälvande slutdramatiken, och tillägger:
– Aldrig någonsin har ett lag med så dålig målskillnad (-37) lyckats klara sig kvar i Allsvenskan. Lite udda, men det är antalet poäng efter 30 omgångar – och inte 28 – som räknas. Det gäller att vinna rätt matcher och våra 25 poäng gör oss till ett allsvenskt lag även 2020.

"Roligt och speciellt att möta BoIS i Allsvenskan"
Den lika hårdjobbande som kloke defensive innermittfältaren har kontrakt i FFF till och med nästa år.
– Jag tillför kämparvilja, mycket energi och är samtidigt bra i positionsspelet. Målet är att bli ännu bättre rent tekniskt med vassare bollbehandling och passningar. Att spela i Falkenberg är en utvecklande miljö – och inte minst att testas och prövas i Allsvenskan, där man blir straffad på ett helt annat sätt för sina misstag jämfört med Superettan.
Ambitionen med fotbollen lyder "att ha så roligt och bli så bra som möjligt" – inklusive att fortsatt etablera sig i Allsvenskan med FFF, som nästa år lirar allsvenska Hallandsderbyn mot Varbergs BoIS.
– Det blir väldigt roligt och speciellt att möta BoIS i Allsvenskan, intygar Björkengren.


Fotbollslivet leker för landslagsaktuelle FFF-mittfältaren.
Foto: Krister Andersson, Bildbyrån

Detta kanske du (inte) visste om John Björkengren:
Fostrad i LGM (sammanslagning av Långås, Glommen och Morup), gick till FFF som 14-åring. Äldste brodern Julius, 29, spelar i IF Böljan medan mellanbrodern Linus, 27, tidigare lirat i Stafsinge IF.

5 snabba till John Björkengren…
1. Fotbollsidol?
"Lionel Messi."
2. Favoritarena?
"Gillar att spela på Olympia."
3. Favoritsituation ute på planen?
"50/50-duell där man kommer glidande och vinner bollen."
4. Fritidsintresse?
"Umgås med flickvän och vänner."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"När vi vann SM-guld med Hallandslaget i Cup Byggnads 2015. I FFF när vi nådde kvartsfinal i Gothia Cup för fyra år sedan."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se