”Engagemang ett nyckelord”

FREDAGSINTERVJUN (54). Rivig vänsterback i Laholms FK med 585 seniormatcher på meritlistan och under de senaste åtta åren verksam som dess ordförande – nu tar LFK:s trotjänare Johan Larsson klivet in i Hallands Fotbollförbunds styrelse.

– Det känns jätteroligt, spännande och inspirerande. Man har befunnit sig på föreningsnivå under hela sitt fotbollsliv – att få vara delaktig i styrelsen hos ett distriktsförbund innebär ett helikopterperspektiv och nya intressanta infallsvinklar, så jag emotser uppdraget, säger 49-åringen, som den 28 februari lämnade ordförandeposten hos LFK, där han agerade bas från 2011.
Larsson valdes in som ny HFF-styrelseledamot för en tvåårsperiod i samband med årsmötet på Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro den 21 februari.
– Erfarenheterna från att ha varit involverad i Laholms FK som spelare, ledare, styrelseledamot och ordförande hoppas jag kunna nyttja och föra in även i HFF:s styrelse. Det blir en chans att påverka och förhoppningen är att i ännu högre grad få med samtliga föreningar att känna sig inkluderade i halländsk fotboll. Det är viktigt att länets föreningar upplever att de tillhör samma distrikt. Jag går in med öppna ögon inför uppgiften, där engagemang på alla nivåer är ett nyckelord för utveckling.
Föreningsutveckling och ungdomsfotboll – Johan är sedan tio år tillbaka tränare för Laholms P03-lag – vurmar Larsson lite extra för.
– Det finns många spännande projekt inom den halländska fotbollen. Fair Play-konceptet som HFF jobbat aktivt med sedan 2013 vill jag gärna vidareutveckla och sprida vidare. Att nå ut med Fair Play-budskapet till ännu fler föreningar framstår som en inspirerande utmaning framöver och jag kommer ingå i en arbetsgrupp som verkar för dessa frågor.

"Janne Andersson en förebild som ledare"
Lyhördhet och engagemang utmärker en bra ledare, anser Johan Larsson.
– Ja, det är definitivt två viktiga egenskaper. Jag har som spelare i Laholm haft förmånen att ha duktiga och drivna tränarprofiler som Frank Marshall, Bo Mattsson, Janne Andersson och Magnus Haglund. Janne är en förebild som ledare med sin tydlighet, framförhållning och kollektivets bästa för ögonen. Jag var assisterande LFK-tränare bakom Haglund 2002-03 – en väldigt lärorik och stimulerande period, där Haglund var oerhört noggrann och minutiös både inför, under och efter såväl träningar som matcher. Under dessa två säsonger umgicks jag nästan mer med honom än med min fru…
Johan var således Laholms FK trogen under hela den aktiva karriären och slutade som 30-åring år 2000 – förövrigt en höjdpunkt då sydhallänningarna vann division 3 under nämnde Haglunds ledning.
– Jag hade en krävande spelstil som rivig vänsterback. Jag spelade mycket på fysiken och låg alltid på gränsen. På 585 seniormatcher blev det två mål, två utvisningar och ett hundratal gula, summerar Larsson, vars LFK som största sportsliga framgång var en poäng från kval till division 1 under Janne Anderssons ledning 1997 (före Superettans tid då division 1 var snäppet under Allsvenskan).


Mot nya fotbollsutmaningar.
Foto: Laholms FK:s hemsida

5 snabba till Johan Larsson…
1. Fotbollsidol?
"Glenn Hysén."
2. Favoritlag?
"Arsenal."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Spela padel."
4. Den bäste du spelat tillsammans med?
"Kenneth Pettersson."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"4-4-matchen i VM-kvalet mellan Tyskland och Sverige live på Olympiastadion i Berlin hösten 2012. Ren och skär eufori bland de blågula supportrarna efter en sanslös upphämtning från 0-4 till 4-4."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se