Projekt med flickfotboll i fokus

Inom ramarna för Fotboll i skolan har ett nytt sidoprojekt, med arbetsnamnet "Lira mera", initierats för att i synnerhet stärka flickfotbollen i ålderskategorin 12-14 år.

Svenska Fotbollförbundet, Specialdistriktsförbunden (SDF) – där Hallands FF ingår – i samverkan med skolorna och föreningarna ligger bakom Fotboll i skolan – och under just arbetsnamnet "Lira mera" hölls i måndags (23/9) en nationell utbildningsdag på Bosön i Stockholm.
– En intressant heldag där bland annat F15-17-förbundskaptenen Pär Lagerström stod för ett inspirerande föredrag. Min kollega Anette Andersson och jag representerade Österledskolan (Oskarström) på plats och även Varlaskolan (Kungsbacka) är certifierade i Halland inom detta, men kunde ej närvara den här gången, meddelar Tobias Fredin Skoglund, 39, idrottslärare och fotbollsinstruktör på Österledskolan i Oskarström.
"Lira mera" vänder sig till grundskolor med fotbollsprofil – däribland Österledskolan (den enda grundskolan med fotbollsinriktning i Halmstad kommun) som haft fotbollsklasser sedan 2012 och som just nu har 48 elever i årskurs 8-9 med fotbollsträning på schemat två pass i veckan.
– Vad gäller andelen killar och tjejer kan man nationellt se att vi rent procentuellt har 70-30 i killars favör. "Lira mera" fokuserar på att försöka fånga upp fler tjejer till fotbollen, där resultaten visar att det stora tappet sker i åldersspannet 12-14 år. Här har förbund, skolor och föreningar en gemensam utmaning och projekt som "Lira mera" är ett steg i rätt riktning för att försöka få till en förbättring, för potentialen finns att locka fler till fotbollen, både spelare, ledare och domare, menar Tobias.

Nästa träff under UEFA F17-EM
Nästa träff för "Lira mera" sker i samband med UEFA F17-EM 2020 (avgörs 9-22 maj), närmare bestämt i Halmstad 15-17 maj.
– Då kommer vi göra en avstämning hur läget ser ut nationellt med skolor med fotbollsprofil – finns möjligheter att på ett bredare plan skapa förutsättningar att även sjundeklassare kan få tillgång till fotboll på skolschemat inför nästa läsår och därigenom potentiellt sett stimulera ännu fler flickor att välja fotbollen? Målsättningen är att sätta fler fotbollsspelande tjejer i rörelse – en strävan som förhoppningsvis leder till fler aktiva längre, understryker Tobias Fredin Skoglund.

Detta kanske du (inte) visste om Tobias Fredin Skoglund:
Under den aktiva karriären, som pågick fram till 2009, rapp och målfarlig forward hos moderklubben Oskarströms IS, där 40 A-lagsseriemål noterades. Som seniorspelare även tillhörande Sennans IF och Alets IK och i ungdomsåren prövades lyckan i Halmstads BK:s J- och U-lag. Inom tränargebitet A-lagsansvarig för Sennans IF:s herrar 2014-15, Sennans juniorlag 2012 och senaste coachuppdraget assisterande tränare i IS Halmia Academy 2017-18. Har genomgått UEFA B-, C- och A-utbildning.

3 snabba till Tobias Fredin Skoglund…
1. Fotbollsidol?
"Andreas Brehme var en idol i ungdomsåren."
2. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"När jag som 15-åring, som ett år yngre i HBK:s 16-årslag, hösten 1995 mötte en då 14-årig Zlatan Ibrahimovic i en seriematch mot Malmö FF. Zlatan spelade ytter och Tony Flygare var också med som anfallare och gjorde fem mål – MFF vann med 7-3 på en gräsplan nära gamla Malmö Stadion. Onekligen ett häftigt minne att ha spelat mot Zlatan."
3. Den största kicken för dig i rollen som fotbollsinstruktör?
"När man påpekar en specifik grej för en spelare och man märker att spelaren ifråga anammat instruktionen eller detaljen och ser en förändring och att det i sin tur ger en extra dimension i spelet."


Foto: www.svenskfotboll.se

Fotboll i skolan:
Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Specialdistriktsförbunden (SDF), skolorna och föreningarna verkar för att Fotboll i skolan ska leda unga fotbollsspelare framåt i deras utveckling, både som spelare och människor. Utbildningen ska stimulera till ett livslångt intresse för fotboll som spelare, ledare eller tränare, men framförallt att ungdomar får uppleva och älska fotboll så länge som möjligt. Fotboll i skolan ska ses som ett komplement till föreningarnas verksamhet, där huvuddelen av fotbollsutövandet bedrivs.

Läs mer om Fotboll i skolan

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se