”Roligt och spännande”

FREDAGSINTERVJUN (76). Rasmus Petersson, 27, har huvudansvaret för Hallandslag pojkar födda 2005 – och fotbollstränaren, tillika HFF-utbildaren emotser söndagens kvällspass när 28 spelare är först ut bland totalt 127 anmälda deltagare.

– Roligt och spännande. Intresset för träningarna för Hallandslag pojkar födda 2005 har varit stort. Innan seriestarten i april kommer de fyra grupperna, med sammanlagt 127 spelare, ha genomfört tre träningspass vardera – med andra ord rör det sig om totalt tolv tillfällen innehållande såväl teori som praktik, berättar Rasmus och vidrör samtidigt söndagens premiär – kvällssamlingen i Halmstad med 28 spelare från tolv föreningar:
– Vi kommer fokusera på de fyra s:en: spelbarhet, spelavstånd, spelbredd och speldjup. Teknik, tempo och spelförståelse är viktiga bitar och försvarsmässigt stundar övningar i positionsspel och man-mot-man.
Rasmus – till vardags stödpedagog inom Halmstads kommun – flyttade från Trelleborg till Halmstad för högskolestudier 2014, med kandidatexamen som följd efter tre år i idrotts- och motionspsykologi. Idrottsledarskap har också lästs och vad gäller tränarutbildningar väntar Tränarutbildning A Ungdom i mars. Tränaruppdrag hos BK Astrio – med ansvar för pojkar födda 2002-03 ("Astrios föreningsutvecklare och ungdomstränare Marcelo Farías är en inspirerande mentor") – har gällt de tre senaste åren, men från och med 2020 är tränarrollen enbart knuten till Hallands Fotbollförbund.
– Huvudfokus nu är att leda Hallandslag för 15-åriga killar, men som fotbollsutvecklare inom HFF har jag även fått med mig sporrande erfarenheter med kontakter gentemot föräldrar, spelare och föreningars styrelser. Fotboll Fitness, med smågrupper för åldrarna 8-14 år, har också varit aktuellt – ett projekt via Region Halland med HFF, RF-SISU Halland och Astrio som samarbetspartners sedan 2017.

Korsbandsskador spolierade aktiva karriären
Vad gäller fotbollsbakgrund utgör IFK Trelleborg moderklubb, med division 3-debut som lovande 17-årig anfallare i IFK-dressen. I Halmstad löd klubbadresserna IS Örnia och BK Astrio, men den aktiva karriären spolierades abrupt i förtid efter svåra knäskador där korsbandet slets av vid två tillfällen.
– Att tvingas lägga av som 24-åring – då förlorade jag lite av min fotbollsidentitet. Tufft att behöva ta beslutet, men efter två knäoperationer bestämde jag mig istället för att satsa på tränarrollen, vilket innebär att jag i allra högsta grad får behålla fotbollen i mitt liv.
– Jag uppfattar mig själv som en lyhörd ledare. Målet på kort sikt är att projektet med HFF och Hallandslag P05 blir lyckat och att jag framöver även får möjlighet att coacha mot andra distrikt. Långsiktigt vill jag jobba med ungdomar på så hög nivå som möjligt. Stimulerande att möta engagerade spelare och en kick att följa spelares utveckling, konstaterar Rasmus.

5 snabba till Rasmus Petersson…
1. Fotbollsidol?
"Gerrard."
2. Favoritlag?
"Liverpool."
3. Fritidsintresse utöver fotboll?
"Gillar att resa."
4. Vilken klubb vinner vårens Champions League?
"Liverpool."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Mitt första mål som senior när jag var 17 år – med IFK Trelleborg i division 3 mot Svedala hemma på Vångavallen. Liverpools vändning och seger mot Milan i Champions League-finalen 2005 smäller också högt."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se