Krüger bygger bakifrån

FREDAGSINTERVJUN (17). Två raka nedflyttningar och jumbo med 80 insläppta mål i division 5 ifjol – nu strävar Torup/Rydö FF, anfört av nytillträdde tränaren Mattias Krüger, på en stabilare fotbollstillvaro i division 6 södra Halland.

– Jag föredrar fotboll som utgår från en trygghet i defensiven. Att bygga bakifrån med 4-4-2, positionsspel och tydliga försvarsmässiga riktlinjer. Därifrån har man en grund att stå på och då kan man också automatiskt utveckla anfallsspelet, resonerar Krüger.
35-åringens nya tränaruppdrag är inne på blott sin andra vecka och efter sejourer som tränare hos Falkenbergs FF:s damlag samt Vessigebro/Ätrafors och Kung Karl på herrsidan är han nu tillbaka på välbekant mark i Torup.
– Jag flyttade från Skåne till Torup som 17-åring och var verksam i Torup/Rydö i nästan tio år, bland annat som herrspelare och damlagstränare. Jag känner till klubben väl sedan tidigare, så det känns enbart kul, intressant och stimulerande att vara tillbaka i föreningen, säger Mattias Krüger, som under ungdomsåren i Skåne spelade i Högaborgs BK fram till 15 års ålder.
Efter endast ett par träningspass i nygamla miljön är kravbilden gällande 2018 ännu svår att definiera, men en sak är säker: Mattias har en vinnarinstinkt som han hoppas kunna förmedla och ingjuta i den unga spelartruppen.
– Det är ett ungt och träningsvilligt lag, mestadels med spelare från egna leden under 25 år. Min målsättning är alltid att vinna fotbollsmatcher – sedan får man givetvis anpassa sig till verkligheten och se till de resurser och det material man har till förfogande.

Cupspel mot seriekonkurrenter
Efter två raka nedflyttningar – från division 4 till division 6 – siktar Torup/Rydö härmed på en stabilare positionering i division 6 södra Halland 2018. Fyra poäng inklusive 80 baklängesmål på 22 omgångar innebar särklassig tabelljumbo i femman 2017; ett liknande scenario önskar man givetvis inte uppleva i årets upplaga av sexan.
– Att sätta försvarsspelet blir en nyckelfaktor. Ambitionen är att prestera stabilare överlag. De två gångna säsongerna har trots sportsliga motgångar förhoppningsvis medfört nyttiga erfarenheter och en kunskap om vilken nivå som krävs, påpekar Krüger.
Hemvävt med kontinuitet och långsiktighet lyder parollen för en eventuell nytändning hos Torup/Rydö, som begår årspremiär med träningsmatch mot FC Astrio (division 5) den 11 februari. I mars stundar DM-gruppspel mot Kvibille BK (division 4) och kommande seriekonkurrenterna Simlångsdalens IF och Kornhult/Hishult FF.
– Spännande och intressant att se var vi står. En tuff och inspirerande cuprunda som betyder bra förberedelser inför seriestarten, konstaterar Mattias Krüger.

5 snabba till Mattias Krüger…
1. Fotbollsidol?
"Går snarare igång på prestationer, som Sveriges playoffseger mot Italien och Leicesters Premier League-titel."
2. Favoritlag?
"Helsingborgs IF."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Umgås med familjen och just nu att renovera huset."
4. Seriemotståndare som kittlar lite extra att möta?
"Oskarström, vår närmaste derbykonkurrent som vi även möter i seriepremiären i april."
5. Vilken nation vinner sommarens fotbolls-VM?
"Tippar på Tyskland, med Kroatien som outsider."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se