Siktar på kvaltriumf

FREDAGSINTERVJUN (5). Division 5-kval mot FC Astrio – inte undra på att målspottaren Erik Larsson i Grimetons IK bubblar av förväntan inför lördagens inledande hemmamöte.

– Klart man är laddad inför uppgiften. Ett kval är alltid ett kval, där allt kan hända. Känns som vi har en bra chans, även om man inte vet särskilt mycket om motståndet, uppger den 32-årige anfallaren.
Division 5-kvalet mellan Grimeton och FC Astrio (tvåa i division 6 södra) inleds alltså imorgon lördag 7/10 på Grimtunet medan den avgörande returen spelas på Söndrums IP i Halmstad lördag 14/10.
Erik tillhör, med 15 mål och delad andraplacering i skytteligan i division 6 norra, Grimetons offensiva spets och bidragande orsak till lagets framgångar inklusive slutpositionen som tabelltvåa bakom överlägsna seriesegrarna IF Böljan.
– Jag har alltid varit en målskytt, har bra spelförståelse och är inte rädd för att ta avslut. Jag är lite besviken att jag ändå inte kommit upp i 20 mål i år, säger Erik, inne på sin fjärde säsong i Grimeton men fostrad i Trönninge BK och som även lirat i Valinge IF och Lilla Träslövs FF.

Fasta situationer en styrka
Att grönvitt breddats med ett par skickliga spelare har höjt den kollektiva kvalitén och när en topplacering hägrade inför höstsäsongen var målet givet:
– Då enades truppen om att vi siktade på att komma minst tvåa och därmed nå kvalplatsen. Böljan blev för svåra och var värdiga slutvinnare, men dessbättre lyckades vi stå för en stark höst och kunde knipa andraplaceringen, trots bra konkurrens från både Långås/Morup och Rinia.
Fasta situationer utgör segerformel hos Grimeton modell 2017.
– Utöver att vi varit riktigt stabila bakåt har vi öst på framåt, där en del av våra 61 mål uppkommit via fasta situationer. Vi har många stora, rejäla spelare i laget och den fysiken har vi utnyttjat på hörnor, konstaterar Erik Larsson.
Tränaren Jörgen Fridolf, inne på sin tredje säsong vid Grimeton-rodret, betecknar Erik som en av många viktiga kuggar i lagbygget – och hoppas han bidrar även under det kommande kvalspelet mot FC Astrio.
– Erik är en typisk måltjuv, farlig i boxen och en fin fot som med sina egenskaper förhoppningsvis kan hjälpa oss i kvalet. Vi har fyra raka segrar i bagaget och den senaste månaden har vi i jakten på kvalplats konstant spelat med kniven mot strupen, så vi gillar läget och kan bara gå ut och göra vårt bästa i jakten på en division 5-plats, fastslår Fridolf.

5 snabba till Erik Larsson…
1. Förebild som fotbollsspelare?
"Har aldrig haft någon särskild fotbollsidol."
2. Halländsk favoritidrottsplats?

"Där måste jag säga Grimtunet!"
3. Favoritlag?
"Blackburn Rovers."
4. Ett speciellt fotbollsminne som etsat sig fast?
"När jag tunnlade förre IFK-spelaren Magnus "Ölme" Johansson när jag spelade i Valinge och vi mötte "Ölme" och hans Särö för elva år sedan."
5. Vilken typ av mål gör du allra helst?
"Friläge och runda målvakten."

Erik Larsson
Erik Larsson, målskytt i Grimeton.
Foto: Grimetons IK:s hemsida