Brorsson trivs som fotbollsbas

FREDAGSINTERVJUN (37). Första halvåret som ordförande för Hallands Fotbollförbund har precis passerat – och Cristel Brorsson stimuleras av det nya uppdraget inom fotbollens tjänst.

– Ett fantastiskt roligt hedersuppdrag. Positionen och titeln i sig är inte viktig, utan innehållet och drivkraften att utveckla fotbollen framåt utgör det väsentliga. Jag är privilegierad som fått detta mandat och hoppas kunna förvalta förtroendet och att vi med gemensamma krafter kan gå i land med diverse projekt som vi startat, konstaterar Brorsson, invald som ny halländsk fotbollsbas vid årsmötet den 22 februari, tillika efterträdare till Johan Johqvist efter dennes sex år på ordförandeposten (2012-2018).
Cristel, som fyller 61 år idag, är en rutinerad pjäs inom fotbollens domäner med snart 30 år som knuten till Hallands Fotbollförbund. Första HFF-åtagandet skedde 1989 som damansvarig och 1992 blev hon invald i styrelsen där fokus under de gångna åren framförallt kretsat kring ungdoms- och utbildningsfrågor.
– Min fotbollsbana inleddes i Markaryd. Därefter Knäreds IK 1976 till 1986, där jag var spelare, spelande tränare och styrelseledamot. Som spelare började jag som forward och slutade som mittlås, där vi mestadels spelade i gamla division 3 som motsvarar dagens division 2.

Många bollar i luften...
Fotbollsgärningen innefattar även värdefulla erfarenheter som spelplatschef i Halmstad i samband med dam-EM 2013, matchdelegat för Svenska Fotbollförbundets räkning (15-20 matcher per år – senast högriskmatchen, tillika cupfinalen Djurgården-Malmö FF den 10 maj), UEFA-delegat (tre uppdrag per år – senast Champions League-kval på Färöarna i juli) och från och med i år delat ordförandeskap med Lars Ekholmer i SvFF:s Anläggningskommittén.
Lägg till jobbet som förskolechef på föräldrakooperativet Gröngölingen i Halmstad sedan 1987 och man kan onekligen snacka om många bollar i luften…
– Fotbollen är en stor passion. Sporten i sig är oerhört underhållande och spännande och jag känner mig lika hemma på de lokala halländska idrottsplatserna som på de stora arenorna ute i den internationella hetluften. Engagemanget är detsamma oavsett nivå och förutsättningar.
Brorsson vill samtidigt lyfta fram de åtskilliga ideella krafter hon mött – och möter – genom fotbollen.
– Jag är väldigt imponerad av eldsjälarna som bär fram föreningarna. De utgör navet och motorn i föreningslivet. Samhällsnyttan med fotbollen går inte att underskatta.

Spelarutbildningen en hjärtefråga
Ett halvår har förflutit vid rodret som HFF-bas, där Brorsson anser sig ha fått "en väldigt bra start".
– Allt har rullat på lugnt och bra utan incidenter. Styrelsen, där vi fått in två nya ledamöter i Frida Samuelsson och Patrik Annervi, har högt i tak och jag försöker vara tillåtande, rak, öppen och ödmjuk i min ledarstil.
Barn- och ungdomsfotbollen och dess utformning och utveckling är en hjärtefråga.
– Spelarutbildningen och att se till att fler spelare håller på längre är lika mycket en utmaning som möjlighet. Vi vill få till fler domare i verksamhet och att Fair Play-kampanjen skall fortsätta i rätt riktning. Att skapa en ännu bättre samverkan mellan elit och bredd blir också en viktig pusselbit framöver. Ambitionen är att gå i land med de projekt vi initierat och genomföra dessa så bra som möjligt, understryker Cristel Brorsson.


Brorsson vid tillträdet som ny HFF-bas vid årsmötet den 22 februari.
Foto: Simon Carlsson, Hallands Nyheter

5 snabba till Cristel Brorsson…
1. Fotbollsidol?
"Zinedine Zidane och på svensk mark Niclas Alexandersson."
2. Favoritlag?
"Barcelona."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Långdistanslöpning."
4. Ett speciellt fotbollsminne som etsat sig fast?
"När Sverige tog sig till sommarens VM via playoffsegern mot Italien."
5. Arena/idrottsplats som du gärna besöker?
"Jämtkraft Arena i Östersund."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se