”Har ingenting att förlora”

FREDAGSINTERVJUN (45). Succénykomlingen Tvååkers IF, tabellfyra i division 1 södra, laddar för morgondagens slutomgång borta mot Ängelholms FF.

Tvååker har – efter förra helgens 2-1-seger mot Torn – fortfarande möjlighet att nå kvalplats till Superettan, där avgörandet sker på lördagen (avspark kl. 14.00) med bortamatch mot ett Ängelholm som slåss i botten för sin division 1-existens.
Tvååker-vinst krävs samtidigt som Eskilsminne måste tappa poäng hemma mot Mjällby och tabelltvåan Oskarshamn förlorar borta mot Oddevold.
Upplagt för rafflande upplösning i division 1 södra…?
– Det känns bara inspirerande. Eskilsminne kan nog få kämpa stenhårt för att rubba klara seriesegrarna Mjällby, men jag har svårt att se att Oskarshamn ska fallera borta mot Oddevold. Mycket ska till för att vi ska knipa kvalplatsen uppåt, men vi kan bara fokusera på vårt och har egentligen ingenting att förlora då vi gjort en säsong över förväntan som nykomling, säger defensive mittfältaren Johan Persson.

"Stor kapacitet i truppen"
22-åringen och hans Tvååker kan blicka tillbaka på ett utmärkt år som nykomling, där 52 poäng på 29 matcher framkallar respekt.
– Målsättningen på förhand var att klara oss kvar, så visst har det gått över förväntan. Vi fick en bra uppladdning med sporrande cupmatcher på försäsongen mot Norrköping (2-3), Örebro (0-3) och Helsingborg (0-3). Vi har trott på oss själva, kämpat hårt och dessutom finns en stor kapacitet i truppen med bra konkurrens på samtliga positioner.
Mattias Lindströms betydelse i rollen som chefstränare – serieseger ifjol i division 2 västra Götaland följt av årets framgångsrika säsong som division 1-nykomling – är odiskutabel, vilket understryks av Johan Persson.
– Lindström har gjort två väldigt bra år som tränare hos oss. Han är duktig, drivande och jättebra med gruppen och har pushat och stöttat truppen med ambitionen att hela tiden utvecklas och vilja framåt.
Lindström väljer att lämna efter två säsonger och efterträdaren på tränarposten blir Mårten Lundkvist, senast akademiansvarig hos Falkenbergs FF där han verkat under tolv års tid.

Lyfter fram 2-0-segern mot Oskarshamn
Vad gäller Persson – fostrad i Tvååkers IF sedan tioårsåldern och som började sina fotbollssteg i samarbetsklubben Galtabäcks BK – betraktar han sig själv som "en lagspelare som är bra i huvudspelet".
– Jag har en defensiv roll på det centrala mittfältet, där jag som balansspelare ligger och samlar upp och städar framför backlinjen. Jag är en lagspelare som är bra på att vinna nickdueller, men jag kan bli bättre i det offensiva spelet.
2-0-vinsten hemma mot toppkonkurrenten Oskarshamn den 14 juli värderas som den bästa insatsen i år – såväl jag- som lagmässigt.
– Där fick vi verkligen spelet att stämma och det var en riktigt bra division 1-match med högt tempo och bra kvalité, påpekar Johan Persson, redo för lördagens slutomgång mot Ängelholm.


HIF:s Bjarnason vs TIF:s Persson i cupduell mars 2018.
Foto: Avdo Bilkanovic, Bildbyrån

5 snabba till Johan Persson…
1. Fotbollsidol?
"Messi."
2. Favoritlag?
"Inget särskilt förutom Tvååkers IF…"
3. Hobby utöver fotbollen?
"Sport i allmänhet."
4. Favoritmoment på planen?
"Vinna nickdueller."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Den avgörande 2-1-vinsten i slutomgången förra året borta mot Eskilsminne, vilket betydde serieseger för Tvååker i division 2."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se