Succénykomling rustar för kval

FREDAGSINTERVJUN (42). Uppflyttning direkt under fjolårets debutsäsong som Sperlingsholms IF:s huvudtränare – och i år surfar Heléne Fallhage och hennes succégäng vidare på framgångsvågen, där division 5-spel snart kan vara verklighet.

– Vi sa på förhand att topp 3 var en rimlig målsättning, förutsatt att vi fick ut max av vår trupp. Vi inledde ganska trögt, men efter att ha skiftat spelsystem från 4-4-2 till 4-1-4-1 har vi fått saker och ting på plats och i höst har vi varit obesegrade, konstaterar Heléne och syftar på tio raka utan förlust i division 6 södra och inte en enda poängnolla i kolumnen sedan den 14 juni (0-1 mot Torup/Rydö).    
Och nu väntar kval till division 5 i ett högintressant dubbelmöte med Rinia IF – tabelltvåa i division 6 norra – för andraplacerade Sperlingsholm som säkrade kvalplatsen via 6-2-seger mot Lidhult vid lördagens nerviga och dramatiska epilog.
– Det var spännande ända in i slutminuterna, där vi knep kvalplatsen efter en målskillnadsaffär mot Simlångsdalen. När mindre än tio minuter återstod ledde vi med 4-2 och fick samtidigt rapporter om att Simlångsdalen hade 3-0 borta mot Hasslöv – där och då visste vi att Simlångsdalen var förbi oss och att vi var tvungna att göra ett mål till för att nå kval. Vi satsade offensivt, tryckte fram ytterligare en på topp och lät Anton Carlsson hoppa in på nytt – ett lyckosamt byte där han satte avgörande 5-2 i den 84:e minuten och där vi sedan även kunde göra 6-2 i 90:e minuten genom David Wetterlund, beskriver Heléne och delger samtidigt sina funderingar inför det förestående kvalet mot Rinia som inleds på söndag med avspark kl. 13.00 på Sperlingsholms IP: 
– Roligt och spännande. Rinia har en stark offensiv och en vass målskytt i Ekrem Osmani, som öst in mål på slutet, så vi gör oss redo för en tuff uppgift. Jag tror det blir två täta och jämna matcher. En stimulerande värdemätare för oss och också en fingervisning på hur toppen av södersexan står sig gentemot norrsexan.

"Högt i tak"
Andra raka uppflyttningen – från division 7 till division 5 – är således 180 minuter från att bli verklighet.
– En häftig resa där killarna köpt konceptet och alltid varit positiva. Första träningen tänkte de kanske "Vad kul med en tjej som tränare för ett herrlag", men därefter har de enbart sett mig som tränare. Vi är ett gott gäng och ett starkt kollektiv med högt i tak och raka puckar och där alla drar åt samma håll – det är nog en del av faktorerna till våra framsteg på fotbollsplanen, analyserar Fallhage och framhåller även det lyckosamma samarbetet med assisterande tränaren Per Ljunglöf.
Om det blir en tredje säsong vid Sperlingsholmsrodret återstår att se.
– Ingenting är klart. Det är roligt, men det tar tid. Jag har ju samtidigt hand om ett pojklag (födda 2006) i min moderklubb Oskarströms IS, så vi får se framöver.
46-åriga Heléne lade skorna på hyllan så sent som för tre år sedan – i samband med att OIS avvecklade sitt damlag 2015 – och på planen profilerade hon sig som en löpstark innermittfältare som även lirat i IFK Fjärås.
Och uppvuxen i en familj som andas fotboll är det närmast oundvikligt att inte nämna vårens speciella möten i division 6 södra, där hon i rollen som Sperlingsholm-tränare ställdes mot pappa Kai Carlsson, assisterande tränare, tillika lagledare hos serierivalen Oskarström (tabellåtta 2018).
Vem som vann familjefejden? Pappa Kai via dubbla 2-0-segrar till OIS…
– Det blev en större grej för folk runtomkring än för oss själva. Pappa och jag tog det ganska stillsamt och för oss var det ingen större dramatik. Vi körde det obligatoriska snacket som vi brukar göra efter våra respektive matcher, med skillnaden att våra matcher nu faktiskt råkade sammanfalla, avrundar Heléne Fallhage.


Heléne & Sperlingsholm laddar för kval.
Foto: Lina Salomonsson, Hallandsposten

5 snabba till Heléne Fallhage…
1. Fotbollsidol?
"Glenn Hysén."
2. Favoritlag?
"IFK Göteborg."
3. Halländsk favoritidrottsplats?
"Sperlingsholms IP."
4. Fritidsintresse utöver fotboll?
"Följa idrott överlag."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Fotbolls-VM 1994 – hela Sverige lyfte och snackade fotboll denna sommar."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se