Vapnö IF laddar för 75-årsjubileum

FREDAGSINTERVJUN (48). Vapnö IF siktar på ett lyckat och framgångsrikt jubileum när föreningen firar 75 år 2019.

Jan Olof Fransson – ordförande sedan 25 år tillbaka och verksam i VIF under totalt 45 års tid – emotser jubileet.
– Det blir en heldag på Vapnö IP lördagen den 24 augusti 2019. Det blir en rad matcher med våra lag i aktion, diverse aktiviteter och begivenheter och någon form av fest på kvällen för att fira att klubben varit i farten sedan 1944. En liten grupp eller kommitté på tre-fyra personer jobbar specifikt med denna 75-årsdag, berättar Vapnös trotjänare.
62-årige Janne – som utöver ordförande- och ledargärningen har 524 seniormatcher på meritlistan (seniordebut 1973) – anser att det rör sig om en vital jubilar.
– Vi har 300 medlemmar, ungdomslag från fotbollsskolan i femårsåldern upp till juniorer med 15-16-åringar samt ett herr- och damlag (division 7 respektive division 4). Vad som i synnerhet stuckit ut positivt under årens lopp är vår ungdomsverksamhet som fungerat väldigt väl, där bra ledare varit en nyckelfaktor till att ungdomar valt att ansluta till oss.

"Vårt absoluta mål att vinna sjuan"
Under kommande jubileumsår lyder ambitionen glasklar på herrsidan: serieseger i division 7 södra 2019.
– För en gångs skull är vi lite kaxiga och säger att vårt absoluta mål är att vinna sjuan och därmed avancera till division 6 i samband med vårt 75-årsfirande. Thomas Lindgren (med ett förflutet i IF Centern, Oskarströms IS och BK Astrio) kliver in som ny A-lagstränare och bredvid sig har han "Kidda" (Christian Bångdahl) som engagerad assisterande tränare och Roy Nordahl som lagledare – en guldkille och eldsjäl i Vapnö.
– Det känns som en bra ledarkonstellation och på spelarsidan ser det ganska lovande ut där vi slussar in juniorlaget vars spelare blir 16 och 17 år, vilka kommer bilda ett utvecklingslag som spelar i reservlagsserien, förklarar Fransson (ledare för detta lag blir Ola Svensson och Mikael och Maria Gauffin).

"En väldigt bra idrottsplats"
Vapnö IP, inklusive det anrika klubbhuset med tillhörande faciliteter, spelar en betydande roll för föreningen med sin bas en klackspark från Halmstads flygfält.
– Vi har en väldigt bra idrottsplats och goda utrymmen med omklädningsrum, möteslokaler, styrelserum och bastu. Idrottsplatsens klubbhus är en fantastisk tillgång för oss och en given samlingspunkt. Kåkarna på Vapnö IP har varit i föreningens ägo sedan 1993 och efter några års renovering i bruk sedan 1996.
Försäljningen av bingolotter utgör den enskilt största inkomstkällan och vad gäller investeringar inför framtiden är en ny gräsplan sådd och klar och planerad att invigas och börja nyttjas under andra halvan av säsongen 2019.
– När en potentiell konstgräsplan inte blev av och gick i stöpet, har vi nu lagt pengar på en ny gräsplan. Det medför ännu fler ytor för våra lag och gör oss bättre rustade inför kommande säsonger, påpekar Jan Olof Fransson.

5 snabba till Jan Olof Fransson…
1. Fotbollsidol?
"Torbjörn Arvidsson – en riktig HBK-kämpe och lagspelare."
2. Favoritlag?
"Arsenal."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Ridning."
4. Det bästa med att vara ordförande i Vapnö IF?
"Att uppleva kamratskap, klubbkänsla och laganda."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Framgångarna med Vapnös seniorlag i slutet på 80-talet och som inbiten HBK-supporter de fyra SM-gulden."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se