”Vi tror på kvalspel”

FREDAGSINTERVJUN (43). Med sex raka segrar höstens lag i division 2 västra Götaland – nu laddar IS Halmia och mittbacksklippan Viktor Jarälv för söndagens avgörande slutomgång.

– Det blir spännande, men vi tror på kvalspel. Jag tror Hittarp tar poäng hemma mot IFK Malmö samtidigt som vi själva gör jobbet och besegrar Olympic på Örjans vall. Hittarp har bara förlorat en hemmamatch – mot oss – så jag tror de lyckas med att plocka poäng mot IFK Malmö, förutspår 27-årige Jarälv.
Dramatiken om andrapositionen, tillika kvalplatsen till division 1 – Lindome GIF har redan säkrat seriesegern på sina 59 poäng – går sannerligen inte att klaga på inför söndagens epilog, där IFK Malmö på 55 poäng har en poängs favör gentemot tabelltrean Halmia på 54 pinnar.
– Vi är optimistiska. Division 1 har varit vårt mål under hela säsongen. Vi inledde väldigt trevande, men så småningom har vi funnit våra roller. Det tar lite tid att sätta allting med nya spelare som aldrig agerat tillsammans tidigare, men vi växer som kollektiv och har haft tilltro till vår spelidé där vi med vår 4-2-3-1-modell pressar högt med hela laget och är aggressiva över hela planen, beskriver Viktor och vidrör samtidigt faktorerna bakom höstens segertåg inklusive sex raka vinster och 23-2 i målskillnad:
– Vi är väldigt vältränade, vilket brukar visa sig i andra halvlek då vi är ruggigt starka och ofta lägger in det avgörande rycket. Sedan har vi kvalité och skicklighet på många offensiva spelare, vilket gett utdelning.

Startat samtliga 25 matcher    
62-19 i målskillnad kryddat med tolv nollor skvallrar om såväl defensiv som offensiv slagstyrka, där nyförvärvet från Kvibille BK (division 4) getts orubbat förtroende och startat samtliga 25 seriematcher i årets ISH-upplaga – 24 som mittback och en som innermittfältare (borta mot BK Olympic).
– Jag har lyckats hålla mig skadefri, startat alla 25 matcher och är jättenöjd med det. Prestationen i sig har gått lite över förväntan – man stimuleras givetvis av konkurrensen och av att spela med bra spelare och möta duktiga motståndare varje vecka. Jag har lärt mig mycket och bredvid mig som mittbackskollega har jag Adrian Hallsö – en kompetent och skolad försvarare.
Jarälv har, utöver sex seniorsäsonger i Kvibille, i yngre år representerat Getinge IF (där han inledde sin fotbollsbana) och Slöinge GoIF samt även hunnit med en ettårig, skadekantad division 3-sejour hos Snöstorp Nyhem FF (2016).

"Bra spelförståelse och fin vänsterfot"
Sporren att spela på en högre nivå har alltid funnits där:
– Jag har alltid känt att jag haft kapacitet, så när Leif Jönsson (sportchef i Halmia) hörde av sig tvekade jag aldrig. Målsättningen är att gå upp i ettan med Halmia, men om jag fortsätter även över 2019 är inte klart – vi ska sätta oss ner efter säsongen och diskutera.
Under en gedigen debutsäsong i ISH-dressen och division 2 framhålls särskilt insatserna mot Eskilsminne (0-1) hemma i cupen och Lindome (3-0) hemma i serien.
Och 27 år ung/gammal är han fortfarande i allra högsta grad sugen på att utvecklas.
– Man vill fortsätta testa sig själv och försöka bli bättre och bättre. Jag har mitt lugn som min kanske främsta egenskap, tillsammans med en bra spelförståelse och en fin vänsterfot. Jag spelar mognare än förr och jag är dessutom snabbare än vad folk tror…
Nu ställs fokus mot söndagens avgörande i division 2 (avspark kl. 14.00 på Örjans vall) – och huruvida säsongen förlängs eller ej för ett IS Halmia på offensiven.
– Vi ska ge allt för att försöka nå kvalplatsen – jag tycker vi förtjänar att bli tvåa och förhoppningsvis kan vi vinna mot Olympic och samtidigt få hjälp av Hittarp hemma mot IFK Malmö, påpekar Viktor Jarälv.


Jarälv i huvudrollen.
Foto: Jari Välitalo, Hallandsposten

5 snabba till Viktor Jarälv…
1. Fotbollsidol?
"Thierry Henry."
2. Favoritlag?
"Arsenal."
3. Favoritmoment ute på planen?
"En klockren glidtackling."
4. Fritidsintresse utöver fotbollen?
"Resa. Gör en längre tripp varje år, senast till Asien och Kambodja, Filippinerna och Thailand."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"När jag i Kvibille-tröjan mötte Häcken (1-9) förra sommaren i Svenska cupen inför över 1 000 åskådare, vilket var publikrekord på Björkevi."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se