”Vill bli en tuff utmanare”

FREDAGSINTERVJUN (50). Allsvensk tabelltvåa ifjol – räkna med att Jens Gustafssons IFK Norrköping har fortsatta ambitioner att gå på offensiven och gäcka storstadsklubbarna.

– Vi vill bli en tuff utmanare, men jag undviker att uttala en specifik målsättning rent placeringsmässigt. Vi har en stark trupp med hög potential, men namn vinner inga matcher. Ett hårt och metodiskt jobb krävs över en längre period för att nå framgång, konstaterar "Peking"-tränaren, som givetvis är nöjd med de offensiva förstärkningarna Christoffer Nyman (från Eintracht Braunschweig) och Sead Haksabanovic (lån på 18 månader från West Ham):
– Två spelare som höjer upp kvalitén i vårt lagbygge. Nyman återvänder hem och är ju stadens son och ett oerhört kompetent anfallsvapen. Sead känner jag väl sedan tiden i HBK och han besitter väldigt intressanta egenskaper och är laddad och spelsugen efter begränsad speltid i West Ham och Malaga. Att vi lyckats knyta till oss spelare av denna kaliber är ett resultat av de spelarförsäljningar vi gjort under senare år, men givetvis också ett kvitto på att vår miljö tilltalar fotbolls- och utvecklingsmässigt.
Andreas "Ante G" Johansson lämnar och återvänder till HBK och spel i Superettan – att tappa en sådan mittbacksprofil, tillika defensivt ankare lär sannolikt märkas.
– Ja, där finns en viss osäkerhet och ovisshet. "Ante" hade förmågan att lyfta andra människor och det är verkligen en ovanlig egenskap. Han kan inte ersättas av en enda spelare, utan där måste hela laget ta ansvar och hjälpas åt, sporra varandra och föra vidare den anda som "Ante" skapade genom sitt sätt att vara både på och utanför planen, säger Jens i en hyllning till sin forne lagkapten.

"Ödmjuk inför att vara en av 16 allsvenska tränare"
40-årige Gustafsson – med tydlig halländsk koppling med ett förflutet som Halmstads BK:s tränare 2011-2014 och mittbacksstrateg hos Falkenbergs FF 2003-2009 – tillträdde som IFK Norrköping-boss den 1 juni 2016 och tog därmed över rodret efter Janne Andersson som i samma veva presenterades som blågul förbundskapten.
En utmaning som onekligen förvaltats vägvinnande, där Norrköping efter det oväntade SM-guldet 2015 blivit tabelltrea 2016, sexa 2017 och tvåa 2018 då AIK pressades ända in på mållinjen och inte säkrade titeln förrän i slutomgången.
– Att verka i Norrköping är en ynnest och jag är väldigt ödmjuk inför att vara en av 16 allsvenska tränare. Jag omges av oerhört kunnigt folk i ledarstaben och det är inspirerande att jobba med unga dedikerade människor som vill framåt och siktar på att bli så bra spelare som möjligt.
Ett bevis på att Jens har ledningens förtroende – och att klubben förordar kontinuitet och långsiktighet – accentuerades under hösten när kontraktet förlängdes till och med säsongen 2021.
– Klubben har antagit en ny riktning sedan runt 2010 och under ordföranden Peter Hunt valt en obeveklig väg med satsning på spelarutveckling och tydliga och målmedvetna linjer i verksamheten. Vi är metodiska och konsekventa i det vi gör och kontraktsförlängningen på tre år skapar arbetsro. Jag trivs väldigt bra i klubben och engagemanget från fansen är fantastiskt och tillför en extra skjuts under matcherna.

"Vi vill ge Europa en rejäl chans"
Försäsongen 2019 pågår för fullt och framöver väntar träningsläger i Portugal i februari samt gruppspel i Svenska cupen (ställs mot IFK Värnamo, Assyriska Turabdin IK och AFC Eskilstuna).
Utöver Allsvenskan – med seriepremiär mot Helsingborgs IF på Olympia den 31 mars – stundar utmaningar på den europeiska scenen i form av Europa League-kval.
– Vi vill ge Europa en rejäl chans och göra ett allvarligt menat försök att åstadkomma bättre än vad varit fallet tidigare då vi inte lyckats komma upp i nivå. Vad gäller det allsvenska spelet strävar vi efter att vara en tuff utmanare gentemot storstadsklubbarna och utmana på vårt sätt. Kvalitén i truppen bör borga för att vi ska prestera bra. Alla resultat och vinster är slutprodukten av vad du gör och man kan bara jobba med det man kan påverka, understryker Gustafsson.

Gustafsson om fotbollsresan – från Kågeröd till "Peking":
Som spelare:
Kågeröds BoIF (1984-1991):
"Kågeröd är min kära moderklubb och här startades intresset och passionen för fotboll."
Helsingborgs IF (1992-1999):
"Gick till HIF som 14-åring – en intressant och utvecklande period och här spelade jag fram till 22 års ålder."
IK Brage (2000-2001):
"En lärorik tid uppe i Borlänge, socialt där jag fick klara mig själv samt fotbollsmässigt."
Högaborgs BK (2002):
"Hemkomst till Skåne och en säsong i Högaborg i gamla division 2 som motsvarar dagens division 1."
Falkenbergs FF (2003-2009):
"Agerade mittback och lagkapten i Falkenberg, där jag fick ta ett stort ansvar och trivdes med den rollen och uppgiften. Häftigt och stimulerande att ingå i resan där FFF på allvar började bygga för elitnivå. Vid sidan om fotbollen studier i beteendevetenskap på Högskolan i Halmstad där tankar på en tränarkarriär började gro. Blir lite speciellt att komma till Falkenberg 2019 och möta FFF i rollen som Norrköping-tränare."
Som tränare:
Halmstads BK U17 och U21 (2010-2011) och A-laget (2011-2014):
"Efter en och en halv säsong som U-tränare, först för U17 och sedan U21, in i hetluften som allsvensk HBK-tränare sommaren 2011 efter Josep Clotet Ruiz. Är tacksam att jag fick denna chans och kände ett enormt stöd från HBK:are som Mikael Kaller och Robert Nordström. En period när HBK genomgick ekonomiskt kämpiga tider, men där vi med knappa resurser tog oss tillbaka till Allsvenskan och där vi under min sista säsong som tränare placerade oss stabilt som allsvensk tabelltia 2014."
Sveriges yngre U21-landslag (våren 2015):
"Efter att ha sparkats från HBK november 2014 fick jag förmånen att ta över Sveriges yngre U21-landslag. Ett bra och nyttigt steg i tränarkarriären."
AIK (en halv säsong som assisterande tränare 2016):
"Tillhörde AIK egentligen endast under fyra månader, vilket är en kort tid. Jag fick en inblick i hur det är att vara assisterande tränare och även en viss aning om miljön i en storklubb med enormt tryck och stora förväntningar utifrån."
IFK Norrköping (sedan sommaren 2016, kontrakt till och med 2021):
"Tvekade aldrig att tacka ja till Norrköping, för målet har ju alltid varit att stå längst fram som huvudtränare. Jag trivs väldigt bra i föreningen och omges av fantastiskt kunnigt folk i ledarstaben. Att jag erbjöds och skrev på ett nytt treårskontrakt i höstas skapar givetvis arbetsro och borgar för kontinuitet och att fortsätta jobba hårt och konsekvent utifrån de linjer vi tror på."


Tränarprofilen laddar inför 2019.
Foto: Peter Holgersson, Bildbyrån

5 snabba till Jens Gustafsson…
1. Fotbollsidol?
"Chelseas N'Golo Kanté."
2. Favoritlag?
"IFK Norrköping."
3. Fritidsintresse?
"Umgås med familjen."
4. Favoritarena?
"Tele2 Arena."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Finns en rad fina ögonblick, exempelvis lyckosamma allsvenska kvalmatcher som tränare med HBK mot Sundsvall x4. Vinsterna mot Mjällby borta respektive Åtvidaberg hemma som Falkenbergsspelare, vilket medförde att vi klarade oss kvar i Superettan. Nu på senare tid minns jag gärna Daniel Sjölunds segermål i sin sista hemmamatch för "Peking" i höstas, vilket betydde 3-2 mot Örebro och samtidigt ett lysande avsked för Daniel inför firande hemmafans."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se