Vittring på allsvensk återkomst

FREDAGSINTERVJUN (41). Åtta poängs försprång gentemot kvalplacerade AFC Eskilstuna – och på söndag väntar Superettan-seriefinal mot Helsingborgs IF för ett formstarkt Falkenbergs FF med sikte mot allsvensk comeback 2019.

– Det skulle, med fem omgångar kvar av serien och totalt 55 poäng efter 25 matcher, vara märkligt att påstå att vi inte har som målsättning att återigen nå Allsvenskan. Vi har ett gynnsamt läge och förhoppningsvis kan vi fortsätta spela bra och effektiv fotboll, säger FFF:s tekniske mittfältskreatör Christoffer Carlsson och blickar samtidigt framåt mot söndagens seriefinal på Olympia:
– En rolig och spännande match på förhand. Båda lagen har ju 55 poäng och ligger i slagläge på de två uppflyttningsplatserna. HIF har med sina värvningar nog lite större press på sig. Vi har revansch att utkräva efter 2-3-förlusten på hemmaplan.
29-årige Christoffer gör totalt sett sin nionde säsong i den gulvita FFF-dressen och den rutinerade poängtillverkaren har – efter ett antal år som speedig genombrottsspelare på kanten – funnit sig väl tillrätta i sin nya roll som spelfördelare på centrala mittfältet.
Fyra mål och åtta målpass 2018 innebär assistkung i Falkenberg, tillika tvåa i Superettans assistliga.
– Det hade jag faktiskt inte koll på, men alltid trevligt att producera och bidra med sina egenskaper till lagets bästa. Framspelningarna är mitt signum snarare än målskyttet och jag gillar min nya position som innermittfältare, där jag får möjlighet att bygga upp spelet och fördela boll. Centralt känner jag mig ännu mer delaktig i spelet än tidigare och överlag har lägstanivån höjts i mitt spel, där jag nog värderar situationerna bättre än när jag var yngre.

"Starka som lag"
Fem segrar på de sex senaste matcherna vittnar om kalasform för Superettans serieledare, vilka med framgång leds av Hans Eklund – förövrigt allsvensk skyttekung i Östers IF 1992 – som agerat huvudtränare i fem av de sex senaste säsongerna (ettårig sejour i Kalmar FF 2014 då Henrik Larsson ersatte som FFF-boss under en säsong).
– Vi är jäkligt starka som lag och där har Hasse betytt mycket. Han får alla spelare att dra åt samma håll och varje spelare vet exakt vad de ska göra. Det finns en tro i truppen på vad vi håller på med och vi kan spela på olika sätt beroende på vilket motstånd vi möter.
Kontinuitet och stadga utgör också viktiga faktorer bakom FFF-succén.
– Vi har samma startelva som ifjol sånär som på två nya, vilket medfört att vi i lugn och ro kunnat fortsätta på den inslagna vägen. Vi avslutade förra hösten övertygande och blev tabellfyra och har trummat på och egentligen inte förändrat jättemycket sedan dess, utan justerat smågrejer och lyft oss ytterligare som kollektiv, anser Christoffer.

Teknikern om klubbadresserna utöver FFF:
Stafsinge IF (1996-2005):
"Har bara positiva ord att säga om min moderklubb. En fin miljö att växa upp i, där jag lärde mig mycket. Debuterade i Stafsinges A-lag som 14-15-åring och flyttade till Landskrona sensommaren 2005 i samband med att jag började gymnasiet."
Landskrona BoIS (2005-2009):
"Började i Landskronas U-trupp och tipselitlag, fick sedan chansen i A-laget och debuterade i Superettan som 17-åring 2006. En bra period där omgivningens höga kvalité bidrog till utveckling."
Hammarby IF (2013):
"Efter Landskrona väntade tre säsonger i Falkenberg innan jag nappade på Hammarby. En fotbollsmässigt rolig tid, men annorlunda och en omställning att spela i en storklubb. Den sociala situationen med tjej och tre barn var en avgörande orsak till att det bara blev ett år i Stockholm."


Produktiv playmaker i sitt esse.
Foto: Krister Andersson, Bildbyrån

5 snabba till Christoffer Carlsson…
1. Fotbollsidol?
"Del Piero."
2. Favoritlag?
"Napoli."
3. Fritidsintresse?
"Hänga med mina fyra ungar."
4. Favoritsituation ute på planen?
"Att assistera en lagkamrat till öppet mål är inte helt fel."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Kvalsegern mot Sirius hösten 2015, vilket betydde allsvenskt avancemang."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se