”Inspirerande och spännande”

FREDAGSINTERVJUN (70). Stefan Johansson, 56, har precis genomfört sitt första träningspass som ny huvudtränare för IF Böljan Falkenbergs damer – och den rutinerade tränarprofilen andas optimism inför säsongen 2020.

– Väldigt inspirerande och spännande. Laget har bra spelare och man märker av kvalitén i truppen. Det är bra klass och det känns stimulerande att komma till IF Böljan Falkenbergs damlag – här finns en tradition och kultur för tjej- och damfotboll, konstaterar Stefan och tillägger:
– Tyvärr har föreningen tappat tjejer i spannet födda 2001-2004 till Falkenbergs FF:s nystartade damlag i division 4. Det rör sig om en hel drös mängd av spelare, så det gör ont hos de Böljan-ledare som varit med och fostrat dessa.
15-16 seniorspelare är klara för spel till nästa säsong och inom en snar framtid tror och hoppas Stefan att ytterligare aktörer aviserar en fortsättning över 2020 – där IF Böljan Falkenberg bland annat ställs mot IS Halmia, Halmstads BK och Onsala BK i en Hallandstät division 1 mellersta Götaland.
– Trillar allting på plats och så som vi önskar på spelarfronten, så bör vi vara med och nosa uppe i toppen. Givetvis hoppas vi att vår 17-åriga skytteligavinnare Stinalisa Johansson (19 mål i division 1 2019) fortsätter, men hon uppvaktas av andra klubbar och hon har under den här veckan varit och provtränat hos Jitex. Vad gäller kommande division 1 definitivt högintressant med fyra lag från Halland inklusive ett antal derbyn som förhoppningsvis lockar publik.

"Matchdagen är alltid kittlande"
Stefan inledde sin ledarroll som 19-åring hos moderföreningen Kvibille BK – och bland de åtta föreningar han representerat i sin snart 40-åriga tränarkarriär är KBK föreningen som ligger honom varmast om hjärtat.
– Jag fastnade tidigt för tränarskapet och att träna och leda var lockande. Kvibille BK är min moderförening och naturligt att jag tillbringade många år här då min pappa Gunnar Johansson var en av de som var med och bildade föreningen och bland de som byggde idrottsplatsen Björkevi.
– Chansen att få jobba med fotbollsspelare som vill framåt och utvecklas är triggande. En annan morot och behållning som jag verkligen vill understryka är själva matchdagen – det kittlar alltid när det är match och den känslan vill jag inte vara utan. Det är också en viktig faktor till att jag fortsätter.

HFF-engagemang sedan 2000-talets början
Tävlingsinstinkten ingår i den känslan – "tio seriesegrar totalt som ledare i olika klubbar är jag naturligtvis glad över" – och bland fler uppdrag inom fotbollens tjänst bör kopplingen till Hallands Fotbollförbund nämnas.
– Jag har varit engagerad inom HFF sedan början av 2000-talet. Jag var distriktsförbundskapten för Hallands flickor födda 1990 och 1993 – där landslagsmeriterade Wolfsburg-spelaren Fridolina Rolfö ingick i -93-upplagan – och senare har uppdragen gällt evenemang och en roll som Fair Play-ambassadör, där sju-tio matcher följdes och bevakades under den gångna säsongen, berättar Johansson.
För IF Böljan Falkenbergs damer (tabellfemma i division 1 -19) stundar tre inomhusträningar i Tångahallen före jul och nyår och 2020 smygstartas med en inomhusturnering i Varberg lördag 11/1.
– Försäsongsträningen startar på allvar måndag 13/1, där vi därefter kommer träna tre gånger i veckan. Det känns positivt och jag är taggad inför uppgiften, avrundar Stefan Johansson.


Aktuell som nytillträdd Böljan-tränare.
Foto: IF Böljan Falkenbergs hemsida

Johanssons tränarbana:
Tränaruppdrag från 19 års ålder hos moderklubben Kvibille BK – från ungdoms- till dam- och herrlag, varav fem som herrtränare, 2003-07, och fyra säsonger som ansvarig för KBK:s damlag (2014-17). IS Halmias damer (totalt sju säsonger, i tre omgångar: 1996-98, 2000-01, 2008-09), IF Leikins juniorlag 1999, Unnaryds GoIF:s herrar (2010), Getinge IF:s damlag (tre säsonger, 2011-13), en kortare sejour som damtränare i Laholms FK 2018 samt hos Trönninge IF 2019. Från säsongen 2020 tillhörande IF Böljan Falkenberg, i division 1 mellersta Götaland.

5 snabba till Stefan Johansson…
1. Fotbollsidol?
"Michel Platini var en lysande fotbollsspelare."
2. Favoritlag?
"Manchester United."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Golf och trav."
4. Favoritarena?
"Björkevi i Kvibille."
5. Speciellt ögonblick som etsat sig fast under tränarkarriären?
"Dubbeln med Kvibilles herrar 2005 – serieseger i division 5 och DM-titel – samt när Halmias damer gick upp i dåvarande division 1 (motsvarar dagens Elitettan) via kval 2008."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se