”Siktar på tre nya poäng”

FREDAGSINTERVJUN (56). Fjolårskontraktet räddades med kniven mot strupen via kvalseger i höstas. Varbergs BoIS strävar efter en stabilare säsong i Superettan 2019, där premiären bådade gott med 1-0-vinst borta mot Mjällby AIF.

– Skönt och bra för självförtroendet att vinna direkt. Vi spelade bra fotboll, hade ett par lägen att stänga matchen betydligt tidigare, men avgjorde inte förrän i slutskedet med fem minuter kvar av ordinarie tid, sammanfattar Varbergs BoIS-löftet Erion Sadiku 1-0-premiären på Strandvallen.
17-årige Erion ser gärna en repris vad gäller poängskörden vid söndagens hemmapremiär mot Trelleborgs FF.
– Vi siktar på tre nya poäng och hoppas på en fin insats med mycket folk i hemmapremiären på Påskbergsvallen. Trelleborg åkte ur Allsvenskan ifjol och har säkert tankar på att vara med i toppen och de lär göra allt för att nå första vinsten efter att ha spelat 2-2 i premiären mot Gais.
Mot Mjällby fick innermittfältaren Sadiku – efter två återbud på ordinarie backpjäser – kliva ner i trebackslinjen.
– En något ovan position, men det rullade på bra och jag spelade till vänster i trebackslinjen. Vi höll nollan, gjorde jobbet för varandra och givetvis härligt att vinna. Min ambition är självklart att vara startspelare även mot TFF – oavsett om det blir i försvaret eller på mitten.

Stimuleras av konkurrensen
Konkurrensen om mittfältsplatserna är lika hård som stimulerande, där BoIS – inne på sin åttonde raka säsong i Superettan – nyligen värvat in ett potentiellt nyttigt tillskott i form av Rebin Asaad, senast tillhörande Hammarby IF efter en lånesejour i IK Frej och med ett förflutet i Halmstads BK och Ängelholms FF.
– Enbart nyttigt och sporrande med konkurrens – det är så man utvecklas och vi har många bra mittfältare i laget, så som ung spelare gäller det att hela tiden vara på tårna och aktiv och visa att man vill spela, påpekar Sadiku.
Superettan-debuten begicks ifjol som 16-åring via ett kortare inhopp hemma mot Helsingborgs IF (3-3) den 19 juni medan debuten i startelvan inföll mot Norrby (4-0-seger) den 7 oktober 2018.
– Jag kommer in i det mer och mer. Mitt mål är att försöka fortsätta utvecklas, få så mycket speltid som möjligt och bli så bra som möjligt. Ambitionen totalt sett är att försöka leva på fotbollen och kunna försörja min familj.

En veckas provträning i Leeds
Mittfältaren – som beskriver sig själv som "lugn och smart med bollen" – har medverkat vid tre landslagssamlingar för pojkar födda 2002, senast vid ett läger på Bosön 6-9 december.
– Men ännu har det inte blivit någon riktig landskamp. Man kan bara försöka göra sitt bästa. Ett EM-slutspel väntar i sommar och gör man bra ifrån sig i klubblaget kan man möjligen ha en chans. Vi får se framöver, säger en ödmjuk Sadiku.
Som i januari 2018 provtränade med Leeds under en veckas tid:
– Jag tränade med deras U18-lag och det blev även en träningsmatch med Leeds U16 mot Wigan. Allting var väldigt proffsigt och det kändes nästan som om det var på liv och död. Jag gillade upplägget och seriositeten och sammantaget ett kul och lärorikt äventyr.


Sadiku & BoIS laddar för hemmapremiär mot TFF.
Foto: Krister Andersson, Bildbyrån

5 snabba till Erion Sadiku…
1. Fotbollsidol?
"Zlatan."
2. Favoritlag?
"Liverpool."
3. Fritidsintresse?
"Kolla film och spela tv-spel."
4. Seriekonkurrent som kittlar lite extra att möta?
"Favorittippade Halmstad."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Kvalvinsten med 2-0 vid höstens hemmaretur mot Oskarshamn, vilket betydde att vi lyckades hänga kvar i Superettan."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se