Student med psykologi i fokus

FREDAGSINTERVJUN (62). Högskolestudenten Joel Åberg, 22, är snart inne på sin tredje och sista praktikvecka på Hallands Fotbollförbund – en inblick i organisationsmiljö som inspirerar inför framtida yrkesval.

Treveckorspraktiken på Hallands Fotbollförbund – som ingår i slutvinjetten på det treåriga programmet Psykologi – inriktning idrott och motion på Högskolan i Halmstad – är främst inriktad mot utbildningsbiten, med HFF:s utbildningsansvariga Anna Lundkvist som handledare och ciceron.
– Syftet är att få en inblick i hur kansliverksamheten fungerar. Under de två veckorna hittills har bland annat utbildningsdialoger, kanslimöten, sammanställande av statistik på utbildningssidan och en individuell rundtur med kanslipersonalen utgjort aktuella aktiviteter, sammanfattar Joel och vidareutvecklar:  
– Jag har, tillsammans med klasskompisen Robert Karlsson, även fått haka på Anna i samband med möten och kontakter med föreningar. I anslutning till praktiken håller Robert och jag också på med ett projekt med fokus på barn- och ungdomsfotboll. Väldigt givande att få en inblick i hur organisationen fungerar och totalt sett har perioden på HFF varit klart över förväntan och gett mersmak inför framtida yrkesval.
Stockholmsbördige Joel flyttade till Halmstad för högskolestudier sommaren 2016 och kandidatexamen tas framåt jul efter tre år på programmet Psykologi – inriktning idrott och motion.
– Jag fick upp intresset för psykologi under gymnasieperioden och när jag såg att den här utbildningen fanns i Halmstad tog jag chansen och flyttade ner direkt efter att jag tagit studenten.
– Ett val jag inte ångrat för en sekund och jag tror utbildningen ger mig förutsättningar och möjligheter att kunna jobba med det jag brinner för – människor och organisationer, psykologiska processer, att hitta och stärka individers inre drivkraft och motivation. En roll som idrottspsykologisk rådgivare är en potentiell bana, organisationsutveckling en annan. Stress, motivation, prestationsfokus och karriärövergångar – att gå från en yrkesroll till en annan – är fyra bitar som jag gärna i någon form jobbar med: allt med fokus på yrkesmässig hållbarhet och ge människor redskap för att främja och uppnå ett bättre yrkesliv.

Vänsterytter i Kvibille och ungdomstränare i Vapnö
Bredvid studierna utgör fotbollen ett centralt inslag i Joels vardag. Efter moderklubben Älvsjö AIK – där han lirade fram till 17 års ålder – följde seniorspel under en och en halv säsong i Mälarhöjdens IK (division 4) och sedan flytten till Halmstad 2016 har BK Astrio (2016-17) och IS Örnia (2018) passerat revy; 2019 gäller division 4-spel i Kvibille BK.
– Jag är en snabb, teknisk och kreativ vänsterytter som gärna driver upp tempot från kanten och därigenom sätter fart på laget. Hittills har det blivit två vinster och fyra förluster, men jag tror och hoppas vi kan lyfta oss och ikväll väntar en tuff och sporrande utmaning hemma på Björkevi mot tabelltvåan Derome/Åskloster, avrundar Joel Åberg, som i fotbollssvängen även agerar tränare för Vapnö IF:s P04.


Kreativ Kvibille-ytter.
Foto: Kvibille BK:s hemsida

5 snabba till Joel Åberg…
1. Fotbollsidol?
"Andrés Iniesta."
2. Favoritlag?
"Barcelona och Hammarby."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Träna på gym, umgås med flickvännen och kompisar."
4. Favoritsituation på planen?
"En mot en och att slå sin gubbe. Gillar även närkampsspel."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Tiden i U17-Allsvenskan med Älvsjö AIK."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se