Blågult uppdrag väntar Moa

FREDAGSINTERVJUN (74). Om en vecka, 24-27 januari, stundar landslagsläger i Göteborg – med Halmstads BK:s skyttedrottning Moa Karlsson som halländsk representant bland 33 spelare i blågula F18/F19-samlingen.

13 spelare födda 2002 – däribland Moa – har kallats till landslagslägret i Göteborg (Serneke Arena) 24-27 januari, tillsammans med 20 spelare födda 2001.
– Att starta fotbollsåret med ett landslagsläger känns givetvis väldigt spännande och roligt. Det är alltid speciellt och en positiv överraskning med landslagssamlingar. Den här gången blir det träningar samt en träningsmatch mot Jitex för oss födda 2002, säger 17-åriga Moa.
Fem F02-landskamper noterades under 2019 – två under en fyrnationsturnering i Spanien i februari samt tre EM-kvalmatcher i mars (totalt två vinster och tre förluster).
– Att representera Sverige är en häftig känsla och landslagsdebuten mot Skottland (4-0-vinst med Moa-inhopp direkt efter pausvilan) var förstås häftig och något extra. Drömmen och ambitionen är, och har alltid varit, att någon gång spela i A-landslaget, konstaterar Karlsson.

Laddar för division 1-spel
Den målfarliga anfallaren – som 2020 gör sin tredje säsong i HBK (Haverdal IF, numera HGH, och BK Astrio tidigare klubbadresser) – blev fjolårets skyttedrottning i division 2 sydvästra Götaland via imponerande 31 mål.
– Det rullade på för hela laget och vi gjorde över 100 mål (113) i serien. En kul säsong och nu är vi verkligen laddade inför division 1, där vi slår lite underifrån som nykomling. Utvecklande att spela i ettan och spännande att se var vi står när motståndet blir svårare – och definitivt roligt med halländska derbyn, påpekar Moa och avser kommande strider i division 1 mellersta Götaland mot IS Halmia, IF Böljan Falkenberg och Onsala BK.
Senare i år, under hösten, drar EM-kvalet igång med gruppspel i Belgien – för kvalifikation till F19-EM i Vitryssland sommaren 2021 – och där Sveriges F02-kull ställs mot Belgien, Azerbajdzjan och Cypern (speldatum 21, 24 och 27 oktober).
– Klart att man siktar på att vara med i truppen till EM-kvalet, men tuff konkurrens råder. Jag fokuserar enbart på att bli bättre och bättre. Jag är en teknisk och snabb anfallare, är farlig framför mål och har bra spelförståelse, men jag behöver utveckla min fysik, bli starkare i närkamperna och bli ännu snabbare.


Landskamp mot Slovakien i Borås 29/3 2019.
Foto: Jörgen Jarnberger, Bildbyrån

5 snabba till Moa Karlsson…
1. Fotbollsidol?
"Lewandowski och Asllani."
2. Favoritlag?
"Bayern München."
3. Fritidsintresse utöver fotbollen?
"Bara fotboll som gäller."
4. Favoritsituation på planen?
"Att sticka i djupled, dribbla bort en försvarare och sedan avsluta med att göra mål."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Landslagsdebuten mot Skottland (4-0-seger) i februari ifjol."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se