Fortbildningshelg för domarkåren

Under den gångna helgen genomfördes fortbildning för distriktsdomarna i Halland med 104 domare på plats på Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro.

Den årliga fortbildningen – traditionsenligt sista helgen i januari – innehöll 104 deltagare indelade i sex grupper, ledda av instruktörerna Bujar Fetui (Skånes Fotbollförbund), Marie Andersson (Skånes Fotbollförbund), Peter Hallengren, Magnus Vallerius, Anna Lundkvist och Jörgen Ahlgren (de fyra sistnämnda från Hallands Fotbollförbund). Två nya DI (distriktsinstruktörer) – Daniel Lenhagen och Carl-Eric Carlsson – hakade på för inlärning och introduktion i verksamheten.
Fortbildningshelgen inklusive regelprovet – som domarna skrev under lördagens förmiddag – samt löptestet i Varberg den 21 mars utgör de tre obligatoriska moment som domarna skall uppfylla och godkännas i för att kunna döma matcher i distriktet.
– Fem teoripass ingick för de sex grupperna under lördagen. Vissa bitar är kopplade till Svenska Fotbollförbundets direktiv och genomgångarna följs av frågeställningar och diskussioner. I år med extra fokus på en del större regelnyheter: att gula och röda kort numera kan utdelas till tränarna, frispark/inspark i eget straffområde, murbildning samt nedsläpp. Även handstolkningar fick stort utrymme, summerar Jörgen Ahlgren, domaransvarig på Hallands Fotbollförbund.

20 nya domare under utbildning
104 domare – varav åtta nykomlingar – närvarande på Katrinebergs folkhögskola manifesterar en fortsatt god uppslutning, där trenden är att HFF lyckas behålla fler och fler domare i verksamhet.
– Den stora utmaningen ligger i att behålla de domare vi har och där kan vi se en uppåtgående trend på senare år. De vi utbildar har en större benägenhet att stanna kvar inom domarkåren jämfört med tidigare, säger Ahlgren.
Positivt också att 20 nya domare är under utbildning; dessa domare var igång med steg 1-utbildning i Vessigebro under söndagen.
– Sammantaget en bra helg med konstruktiva diskussioner i grupperna, där blandade åldrar och olika erfarenheter och ingångar medförde intressanta samtal, anser Ahlgren.


Apropå domare: Mohammed Al-Hakim, allsvensk domarprofil med internationella domaruppdrag på meritlistan, inspirationsföreläser vid kommande tävlingskvällen på Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro onsdag 5/2.
Foto: Maxim Thoré, Bildbyrån

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se