Hemma-EM anfallstalangens mål

FREDAGSINTERVJUN (73). BK Astrios 16-åriga anfallslöfte Wilma Leidhammar emotser stundande landslagslägret på Bosön – och hoppas på EM-spel på hemmaplan i maj.

– Att spela ett EM på hemmaplan i Sverige – och dessutom i Halland – hade givetvis varit stort och en ära. Det är en speciell känsla att dra på sig den blågula tröjan, så visst är det mitt stora mål i vår och nå dit jag strävar efter, även om konkurrensen om forwardsplatserna förstås är tuff, säger Wilma.
UEFA F17-EM 2020 äger rum 9-22 maj – med Falkenberg, Varberg, Halmstad och Ängelholm som spelorter – och en försmak skedde under för-EM i september, där Wilma medverkade i två matcher (förluster mot världsnationerna USA, Tyskland och Spanien).
– Tre nyttiga matcher för oss mot skickliga motståndare. Mot USA 1-2-förlust i Falkenberg – inte så märkligt med tanke på att vi fick en utvisning redan i den sjunde minuten, där jag i samma veva byttes ut i anfallet med tanke på den defensiva balansen. Mot Tyskland (1-4) – lite extra mäktigt då matchen spelades på Örjans vall i hemstaden Halmstad – åkte jag på en smäll mot huvudet redan efter tolv minuter och efter en dryg halvtimme tvingades jag byta. Det visade sig vara en hjärnskakning, så sista matchen mot Spanien (0-4) i Ängelholm var därför omöjlig att spela, summerar Leidhammar, som redan hunnit med nio F03-landskamper, varav tre mål, samtliga mot Nordirland (3-0) under en UEFA-turnering i Slovenien i mitten av april 2019:
– Ett hattrick i 3-0-segern mot Nordirland sticker ut – personligen den främsta insatsen hittills i landslaget.

"Vill satsa på fotbollen"
Nästa vecka, 15-19 januari (onsdag-söndag), väntar nya blågula äventyr med F17-samling på Bosön i Stockholm, där Wilma är uttagen i en trupp på 33 spelare från olika delar av landet.
– Kul och sporrande att vara med. Jag har tränat hårt under vinteruppehållet för att komma så väl förberedd som möjligt inför lägret, som bland annat innehåller träningar, fystester och internmatch.
Försäsongsträningen är nu också igång hos klubblaget BK Astrio, som säsongen -19 hamnade sexa i division 2 sydvästra Götaland – med Leidhammar som gulsvartas vassaste målskytt på 25 fullträffar (därmed tvåa i skytteligan, sex mål bakom Halmstads BK:s striker Moa Karlsson).
– Vi siktar på att nå högre 2020 och målsättningen är att hamna där uppe. Jag trivs i Astrio. Vi är ett bra och gott gäng och har fått in sex nyförvärv. Att Iztok Pristovnik tog över som damlagets tränare inför fjolårssäsongen innebar ett lyft för hela laget, anser Wilma, som för tre år sedan lämnade Alets IK för Astrio.
Ambitionen lyder att nå så långt som möjligt inom fotbollen.
– Drömmen är att någon gång spela i A-landslaget. Jag vill satsa på fotbollen och siktar på att bli en så bra anfallare det bara går. Jag är ganska stark, har bra teknik och kommer gärna ner och möter i min roll som forward. Fysik, spelförståelse, bolltouch och skott – ja, eftersom jag är en ung och långtifrån färdig spelare ser jag utvecklingsmöjligheter på de flesta områden, fastslår målmedvetna Leidhammar.


Anfallstalangen i blågula dressen.
Foto: Sebastian Lamotte, Bildbyrån

5 snabba till Wilma Leidhammar…
1. Fotbollsidol?
"Lionel Messi."
2. Favoritlag?
"Barcelona."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Bara fotboll som gäller."
4. Favoritsituation på planen?
"Att hamna rättvänd två mot en, eller att komma fri på egen hand mot målvakten och göra mål."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Att få sjunga nationalsången på Örjans vall i höstas, vid för-EM-matchen mot Tyskland."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se