KIF – en växande 15-åring

FREDAGSINTERVJUN (75). Framåtanda hos 15-årsjubilerande Kungsbacka IF, som upplever ett stadigt ökande medlemsantal.

– Vi är en växande förening och just nu har vi 800 medlemmar inklusive 45 lag i verksamhet. Målet är att vi ska vara en fotbollsklubb för alla och rent sportsligt att på lång sikt bli en etablerad division 3-klubb. Ett avlägsnare mål är att vi ska återfå ett damlag – många årskullar har försvunnit under resans gång, men vi hoppas få behålla våra 13-årsflickor och att de framöver ska utgöra ett damlag. En förening är inte hel och fullständig utan en damsektion, konstaterar Kenneth Carlsson, ordförande i Kungsbacka IF i sex år, tillika en drivande kraft sedan bildandet 2005, efter en sammanslagning av Kungsbacka BI och Hanhals BK.
70-årige Kenneth inledde engagemanget i Kungsbacka BI 1982 med tränaruppdrag i ungdomslagen samt som junior- och seniortränare på damsidan. Sedan 15 år tillbaka tillhör han ledarskaran på åtta personer i KIF:s fristående sektion Nybygget, där totalt 48 personer med särskolebakgrund tränar fotboll en gång i veckan och deltar i åtta cuper/år – däribland i Västcupen i maj, som KIF arrangerat sedan 2006.  
– Vi har tre olika grupper samt en barn- och ungdomsdel från 8-15 år. I det lag där jag ingår som tränare tillsammans med Kent Bengtsson och Anders Hilnetz finns 15 spelare i åldersspannet 14-44 år. Det finns en otrolig gemenskap i den här satsningen och spelarna är verkligen välkomnande och släpper in varandra. En glädje och en ynnest att vara en del av Nybygget, anser KIF-basen.

"En kick att se människor utvecklas"
Vad gäller 15-årsjubileet sker firande lördag 7/3 på Matverket i Kungsbacka.
– Det blir mat, fest och musik för medlemmar med respektive över 18 år och uppåt, upplyser Kenneth.
KIF:s herrar division 3-kvalade 2019, men lyckades inte knipa direktplatsen (Waggeryds IK vann kvalgruppen) – 2020 väntar nya toppambitioner i division 4.
– Långsiktiga målet lyder att bli en etablerad division 3-klubb, så givetvis går vi för att bli ett topplag i fyran. Vi har ett bra lag, har förstärkts av tre spännande 19-åringar från Lindome och dessutom fått behålla vår målgörare Filip Nilsson (skytteligatvåa med 19 seriemål ifjol). Filips radarpartner på topp, Linus Bodin, klippte dessvärre korsbandet vid höstens kval mot Åsa och har beslutat sig för att lägga av. Våra varmaste lyckönskningar till Linus som nu valt att återvända till sin moderförening Tölö IF för att där bli B-lagstränare.
Fotbollens betydelse som social mötesplats understryks.
– Att som ledare i en lagidrott bidra till att få individer med helt olika bakgrund att dra åt samma håll stimulerar oerhört. En kick att se människor utmana sig själva och utvecklas, påpekar KIF-profilen Kenneth Carlsson.

5 snabba till Kenneth Carlsson…
1. Fotbollsidol?
"Torbjörn Nilsson."
2. Favoritlag?
"IFK Göteborg, Kungsbacka IF och Manchester United."
3. Fritidsintresse utöver fotboll?
"Fiske."
4. Det bästa med att tillhöra Kungsbacka IF?
"Att vi är en liten stor förening med korta kommunikationsvägar – och att vi numera inte har storhetsvansinne."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"Sveriges VM-brons 1994."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se