”Ett roligt och utvecklande uppdrag”

FREDAGSINTERVJUN (21). Beslutet att inte ställa upp för omval fattades i slutet av november – efter sex händelserika år som ordförande i Hallands Fotbollförbund tackar Johan Johqvist, 56, för sig.

– Totalt sett ett roligt och utvecklande uppdrag. Understundom också ansträngande, men framförallt har det varit jäkligt roligt, summerar Johqvist, som tillträdde ordförandeposten i mars 2012 och där det officiella avskedet äger rum i och med årsmötet den 22 februari:
– Känslan är blandad, tveeggad. Jag har fattat ett beslut och förlikat mig med det. Det känns okej.
Han vidareutvecklar resonemanget:
– Beslutet att inte ställa upp för omval togs i slutet på november, efter ett antal funderingar. Det var en speciell händelse som fick mig att känna: "Nu får det vara nog". Att sitta som ordförande är energidränerande och tar mycket kraft.
I samma veva är Johqvist tillfreds över arbetet och de förändringar som initierats och genomförts under den "nya" styrelsen (fem ledamöter av sju var nykomlingar i samband med Johans tillträde för sex år sedan).
– Jag anser att vi ökat takhöjden och att transparansen och insynen i verksamheten är större än tidigare. Att de demokratiska och mjuka värdena har fått mer fokus och utrymme. Vi har åstadkommit väldigt bra saker och trott på den linje vi stakat ut från första början.

Barn- och ungdomsfotboll en hjärtefråga
Fair Play-kampanjen, som introducerades 2013, och utbildning inklusive barn- och ungdomsfrågor har utgjort viktiga och centrala inslag.
– Barn- och ungdomsfrågorna har under tidens gång blivit ämnet jag framförallt lyft. Ambitionen att försöka skapa en miljö där fler unga väljer att spela fotboll allt längre upp i åldrarna. Att undvika utslagning och främja en bättre attityd. Jag har blivit en motor i den frågan.
En uppmärksammad punkt har rört Hallands FF:s beslut att lägga ned distriktslagen (årskullen födda 2001 blir det sista distriktslaget) och därmed slopa somrarnas elitläger i Halmstad.
– Det är vi, Skåne och senast Västergötland som hoppat av och markerat att vi inte ställer upp på exkluderingen av barn.
Samtidigt kritiserar Johqvist Svenska Fotbollförbundet:
– Jag är besviken på att SvFF inte agerar uppmuntrande för oliktänkande.

"Behöver få distans"
Efter 21 år i fotbollens tjänst i Halland – 15 år i HBK, efter två års uppehåll följde sex år som HFF:s ordförande – stundar en tid för återhämtning och reflektion.
– Nu behöver jag få lite distans till det här. Jag har fått någon förfrågan från annat håll, men då har jag sagt: "Spännande, trevligt, men inte nu". Men jag drivs och lockas av att någon gång fortsätta arbetet med barn- och ungdomsfrågor, men inte nödvändigtvis inom fotbollen.
Johqvist klipper dock inte av banden tvärt gentemot HFF. En roll som bollplank i barn- och ungdomsfrågor är aktuell och överlämningen till nya ordföranden – valberedningens förslag är Cristel Brorsson – är också en potentiell process som välkomnas.
– Jag vill gärna vara med och bidra till att överlämningen till nya ordföranden blir så bra och effektiv som möjlig, påpekar Johan Johqvist.

5 snabba till Johan Johqvist…
1. Fotbollsidol?
"Diego Armando Maradona."
2. Favoritlag?

"Stoke."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Musik."
4. Ett speciellt fotbollsminne som etsat sig fast?
"VM-kvalmatchen mellan Sverige och Ungern live på Råsunda 1972. Där, som tioårig grabb, väcktes fascinationen för fotboll."
5. Vilken nation vinner sommarens fotbolls-VM?
"Tror på Tyskland."


Lämnar efter sex år som HFF-bas.

/Thomas Johansson

thomas@hallandsff.se