Bjersér brinner för utveckling

FREDAGSINTERVJUN (25). Utbildare inom Hallands Fotbollförbund i tio år med uppdrag som bland annat distriktsförbundskapten – nu kliver Caroline Bjersér, 35, in i en ny roll som en av länets 20 fotbollsutvecklare.

– En ny, spännande roll och utmaning. Syftet och idén med fotbollsutvecklarna är att komma ut till föreningarna och delge spelarutbildningsplanen (SUP) samt fånga upp klubbarnas utbildningsbehov. Projektet känns lovande och för egen del gäller besök hos Hasko, IF Centern och HGH, säger Caroline.
Parallellt med visiter hos de halländska föreningarna tillförs en utbildande och vetenskaplig inriktning – för de 20 fotbollsutvecklarna ingår Idrottsledarskap inriktning fotboll, en uppdragsutbildning på Halmstad högskola (7,5 högskolepoäng) beställd på uppdrag av Hallands Fotbollförbund.      
– Premiärtillfället skedde den 1 februari och utbildningen är på ett år och sträcker sig över hela 2018. Upplägget ökar seriositeten och utbildningen bidrar till att man får tänka till och reflektera kring sitt eget ledarskap. Nyttigt och stimulerande och innebär fördelar för oss fotbollsutvecklare som i sin tur förhoppningsvis kan gynna föreningarna.

"En oerhörd kick och glädje"
Ledarskapet och att jobba med ungdomar löper som en röd tråd i Carolines liv – som idrottslärare på Östergårdsskolan (just nu mammaledig) och i verksamheten som ledare och instruktör inom HFF.
– Jag har haft HFF-uppdrag i tio år, bland annat som distriktsförbundskapten för flickor födda 2000. Sedan ansvarar jag för fotbollsläger för ungdomar 14-19 år, läger vilka i regel brukar genomföras på Sannarp under skolloven, påpekar Bjersér och tillägger:
– Mötet med ungdomar ger mig en oerhörd kick och glädje. Man får mycket tillbaka och att sammanföra fotboll med utbildning och den sociala biten berikar.
Målsättningen framöver lyder att fortsätta utbilda och stötta ledare och spelare i ambitionen att få fler aktiva att spela längre.
– Jag är inte kopplad till någon förening just nu, där min senaste tränarsejour var för två år sedan hos Astrios F17-lag. Som mamma till två småbarn känns det just nu rimligt att enbart fokusera fullt ut på uppdragen hos HFF. Särskilt brinner jag och lockas av att få fler tjejer att välja att spela fotboll högre upp i åldrarna, säger Caroline Bjersér.

Detta kanske du inte visste om Caroline Bjersér:
Spelade under hela sin aktiva karriär i BK Astrio i 25 år. Som 18-åring ingick hon i Astrios damtrupp i Allsvenskan år 2000, dock utan speltid. "Jag började som högerback, blev sedan innermittfältare och avslutade som mittback."

5 snabba till Caroline Bjersér…
1. Fotbollsidol?
"Kosovare Asllani."
2. Favoritlag?
"Real Madrid."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Gillar att resa."
4. Ett speciellt fotbollsminne som etsat sig fast?
"Magiska VM-sommaren -94 då jag var tolv år och Sverige tog brons."
5. Vilken nation vinner sommarens fotbolls-VM?
"Tror att Tyskland tar hem det igen."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se