”Stimulerande och spännande uppdrag”

Rasmus Wallin-Tornberg stortrivs i ledarteamet runt svenska damlandslaget, där han sedan förbundskaptenen Peter Gerhardssons tillträde i höstas ingår i rollen som idrottspsykologisk rådgivare.
"Ett fantastiskt roligt, stimulerande och spännande uppdrag där jag stöttar på såväl individuell som kollektiv nivå", kommenterar Rasmus.
Om en vecka, onsdagen den 23 maj, är Wallin-Tornberg aktuell som föreläsare på Högskolan i Halmstad, med Hallands Fotbollförbund som arrangör i samverkan med SISU Idrottsutbildarna.

39-åringen, bosatt i Göteborg, har arbetat professionellt som idrottspsykologisk rådgivare i snart tio år. I nuvarande tjänsten på Svenska Fotbollförbundets utbildningsavdelning ingår, utöver idrottspsykologisk rådgivare hos damlandslaget sedan september 2017, en roll som tränarutbildare sedan mars ifjol.
– Jag trivs väldigt bra och får jobba med fotboll på olika plan och nivåer, i tränarutbildningsdelen ofta med barn- och ungdomsledare och som idrottspsykologisk rådgivare på elitnivå. Mitt jobb har både en utbildande men också en rent praktisk sida – den symbiosen är spännande och berikande, resonerar Rasmus Wallin-Tornberg.
Första anhalten och startskottet som idrottspsykologisk rådgivare skedde hos handbollsklubben IFK Kristianstad, där han verkade i två säsonger (2009-2011). Därefter uppdrag bland Göteborgs elitklubbar med fyra säsonger hos Frölunda Indians och sex säsonger i BK Häcken.
– Jag jobbade med Peter Gerhardsson i BK Häcken och när han hörde av sig om jag ville ingå i teamet runt svenska damlandslaget, nappade jag direkt. Det är fantastiskt roligt, stimulerande och spännande att jobba med så professionella spelare som hela tiden strävar efter att bli bättre.

"Hjälpa spelare mot sina mål en drivkraft"
Vid landslagssamlingarna förekommer föreläsningar med efterföljande gruppdiskussioner.
– Jag stöttar på såväl individuell som kollektiv nivå. I landslaget löper två teman som en röd tråd: "Att göra nästa aktion så bra som möjligt" och "Hur gör vi varandra bättre". När en spelare efter ett samtal kommer fram till mig och exempelvis säger "Nu vågar jag mer" – då känner jag en stor belöning i mitt arbete. Att hjälpa spelare till längre och mer hållbara karriärer och att stötta spelare mot sina mål är definitivt en motor och drivkraft.
Yrkesvalet bottnar i egna erfarenheter:
– Jag tävlade på landslagsnivå i judo under ungdomsåren. Den satsningen tog stopp på grund av den mentala biten. Mitt liv var i balans i övrigt, men i samband med tävlingarna spydde jag alltid precis före matcherna. Psykiskt sett knöt det sig när det gällde som allra mest, så efter dessa erfarenheter blev jag mer och mer nyfiken på det mentala spelet i idrotten, med nervositet, rädslor och prestationsångest kopplat till det egna idrottandet.
Om en vecka, onsdagen den 23 maj, stundar föreläsning på Högskolan i Halmstad, vilken arrangeras av Hallands Fotbollförbund i samverkan med SISU Idrottsutbildarna.
– Innehållet kommer kretsa kring motivationsklimat från teori till praktik. Att gå ner på faktiska fotbollsbitar och förmedla tips och råd till tränare och ledare som är på plats, avrundar Rasmus Wallin-Tornberg.

Korta fakta om Rasmus Wallin-Tornberg
Ålder: 39.
Bor: Göteborg.
Uppdrag som idrottspsykologisk rådgivare: IFK Kristianstad (2009-2011), därefter Frölunda Indians i fyra säsonger samt sex säsonger hos BK Häcken. Sedan september 2017 knuten till svenska damlandslaget.
Utbildning: Bland annat magisterexamen i idrottspsykologi vid Högskolan i Halmstad.
Aktuell som: Föreläser på Högskolan i Halmstad hus R/Health Lab onsdagen den 23 maj kl. 17.30–19.30.

Anmälan till HFF:s inspirationsutbildning med Rasmus Wallin-Tornberg gör du här.

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se