Studenter med hälsa i fokus

FREDAGSINTERVJUN (30). Studenterna John Olsson, 23, och Jesper Enghoff, 25, är snart inne på sin åttonde och sista praktikvecka på Hallands Fotbollförbund – ett steg i utbildningen vid det hälsopedagogiska programmet på Högskolan i Halmstad.

– Praktiken är en obligatorisk del som ligger till grund för vår B-uppsats. Projektet utgår från att vi jämför olika målgrupper som utövar fysisk aktivitet utanför det traditionella föreningssammanhanget och utan yttre krav på prestation, sammanfattar högskolestudenterna, som är inne på sitt andra år i den treåriga linjen på det hälsopedagogiska programmet.
Mer konkret handlar projektet om att göra nedslag hos grupper i blandade åldrar som under spontana och lekfulla former utövar sin idrott utan prestations- eller resultatfokus. 117 deltagare, varav 101 svarat på enkäter kopplade till ämnet, har deltagit i undersökningen.
– Fotboll, handboll, basket och roller derby är sporterna som utövats och varit aktuella vid våra besök. Den största gruppen är definitivt fotbollen med sina 75 procent, konstaterar Jesper Enghoff.
Kompanjonen John Olsson fyller i:
– Vi har kommit i kontakt med dessa grupper via Hallands Fotbollförbund, kommunen och föreningarna. Vi är nöjda med utfallet, där enkäterna och vad vi två sett och erfarit på plats vittnar om att deltagarna verkligen uppskattar den här friare och ledigare formen av idrottande.

Siktar på att jobba med hälsofrågor
De Halmstadbördiga studenterna lockas, efter avslutade studier våren 2019, av att jobba med hälsofrågor.
– Målet är att arbeta med HR och rent allmänt med projekt där hälsoperspektivet står högst upp på agendan. Konsultuppdrag är också en tänkbar yrkesroll i framtiden, säger Jesper.
– Jag har en idrottsbakgrund som elitsimmare hos SK Laxen (JSM-guld i lagkapp på 4x100 meter och på individuell nivå som bäst två sjundeplaceringar i senior-SM), så att jobba med den psykiska hälsan för aktiva på elitnivå är ett långsiktigt mål, uppger John.
Studentduon tränar regelbundet på egen hand, dock inte kollektivt inom det gröna fältets schack...
– Jag lirade boll i Haverdal i mina barndoms dar, men längre än så sträcker sig inte den aktiva karriären, skrattar Jesper.
– Mitt fotbollsspelande i Snöstorp Nyhem varade fram till 15-16-årsåldern, i en roll som slitvarg på det centrala mittfältet. Simningen och elitsatsningen tog större plats och utrymme och blev min absoluta prioritet, påpekar John.

5 snabba till John & Jesper…
1. Fotbollsidol?
John: "Frank Lampard."
Jesper: "Fredrik Ljungberg."
2. Favoritlag?
John: "Chelsea."
Jesper: "Efter massiva påtryckningar från kansliet är jag tvungen att svara Liverpool…"
3. Hobby?
John: "Stort idrottsintresse överlag."
Jesper: "Intresse för kost och matlagning."
4. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
John: "Drogbas avgörande straffmål mot Bayern München i Champions League-finalen maj 2012."
Jesper: "Zlatans enorma cykelspark mot England på Friends Arena november 2012."
5. Vilken nation vinner sommarens fotbolls-VM?
John: "Belgien."
Jesper: "Brasilien."

John Olsson och Jesper Enghoff poserar.

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se