”Gillar att se människor växa”

FREDAGSINTERVJUN (78). Glädje, gemenskap, trygghet och tillit utgör nyckelord för Fotboll Fitness-ambassadören Malin Lundberg.

– Jag gillar att se människor växa och utvecklas – att uppmuntra, inkludera och stimulera. Att se personen – och där är trygghet, förtroende och tillit viktiga pusselbitar i den pågående leken, säger 46-åriga Malin, en av landets totalt 17 Svenska Fotbollförbundet-ambassadörer för Fotboll Fitness:
– Ambassadörskapet startade hösten 2018 och i mitt uppdrag hjälper jag föreningar i Halland att komma igång med Fotboll Fitness. Fotboll Fitness är spontan och lustbetonad fotboll på mindre ytor i små grupper, anpassat utifrån gruppens önskemål. Det går lugnare till än i den klassiska fotbollsmiljön. Gåfotboll är också en form som föreningarna har möjlighet att haka på. Leken står i centrum.
Uppemot tio halländska föreningar har Fotboll Fitness och/eller gåfotboll på klubbmenyn och Malin Lundberg ser potential och möjligheter att fånga upp fler till fotbollen.
– En kick att uppleva glädjen i idrotten och fotbollen. Ett konkret exempel ur verkligheten: en 16-årig spelare som aldrig varit aktiv tidigare kommer ner till en Fotboll Fitness-träff och utbrister efter träningen: "Det här var ju jättekul, fotboll vill jag hålla på med även i en förening".

"Fotbollen en betydelsefull mötesplats"
Malin växte upp i orten Fotskäl (väster om Kinna i Västergötland), där ungdomsårens idrottsutövande kretsade kring basket i Sätila.
– Jag har aldrig lirat boll aktivt för en förening, men spelade mycket som ung på rasterna. Fotboll har alltid varit ett intresse och vad gäller ledarrollen inleddes den på allvar för fem år sedan i IFK Fjärås, där jag fick ovärderlig stöttning och uppmuntran av Gunnar Linnéll. Under ett par år var jag hjälptränare för Fjärås P05, där min son Erik spelat. Jag fastnade för målvaktens roll och för Hallands Fotbollförbunds räkning hjälper jag målvakterna i Hallandslagen födda 2005.
Ledarutbildningarna inom Hallands FF inleddes 2015 och Fotboll Fitness är huvudspåret 2020.
– Futebol dá força (FDF) och nätverk för kvinnliga ledare ingår jag också i. FDF är en viktig internationell organisation och rörelse som främjar kvinnligt ledarskap och som bygger och stärker självkänslan för tjejer som vill syssla med fotboll och ledarskap, påpekar Malin, med en tydlig drivkraft i fotbollens tjänst:
– Jag vill fortsätta utveckla, stötta och inspirera andra – fotbollen är en betydelsefull mötesplats med stora möjligheter.

5 snabba till Malin Lundberg…
1. Fotbollsidol?
"Anna Lundkvist på Hallands Fotbollförbund."
2. Favoritlag?
"IFK Fjärås."
3. Hobby utöver fotboll?
"Djur och natur."
4. Halländsk favoritidrottsplats?
"Falcon Alkoholfri Arena."
5. Speciellt idrottsögonblick som etsat sig fast?
"När jag som tolvåring satte en trepoängare via ett bakåtkast i basketen på skolgymnastiken, då vi tjejer mötte killarna."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se