”Vill få in fler i fotbollsfamiljen”

FREDAGSINTERVJUN (80). Frida Lager – nyligen omvald för ytterligare två år som styrelseledamot inom Hallands Fotbollförbund – brinner för att locka fler till fotbollen.

– Jag vill få in fler i fotbollsfamiljen. Viktigt och angeläget både på ett idrottsligt och socialt plan att få med så många som möjligt. En hjärtefråga att engagera fler barn och ungdomar och samtidigt se till att hitta den ideella kraften så att fler väljer att vara aktiva inom fotbollen ännu längre – spelare, domare och ledare på olika nivåer, konstaterar Frida.
30-åriga Lager, invald i Hallands FF:s styrelserum 2018, blev vid HFF:s årsmöte den 20 februari omvald för ännu en tvåårsperiod som styrelseledamot (tillsammans med Mikael Hansson och Patrik Annervi, där årsmötet röstade för valberedningens förslag).
– Kul och inspirerande att få fortsatt förtroende. Det tar lite tid att komma in i en styrelses arbete och rutiner och få till en helhetsbild med hänsyn till målområden, kommittéer och arbetsgrupper, men sammantaget har det flutit på bra. Styrelsemötena präglas av ett bra diskussionsklimat med högt i tak och där alla får komma till tals. Det är roligt att kunna vara med och påverka.

Plus 10 000 och Fotboll Fitness på agendan
Frida har varit involverad i HFF i drygt fem år och suttit med i samtliga kommittéer och arbetsgrupper – en fördel inför tillträdet som styrelseledamot.
– Ja, en sådan väg är att rekommendera – då får man per automatik en större inblick och förståelse för verksamheten, där jag tidigare varit inblandad i frågor som rör tävling, domarbiten och barn- och ungdomsfotboll. Nu är jag med i Fotbollskommittén (FoK) och mina uppdrag mer specifikt de två kommande åren är Plus 10 000 – att via SvFF:s satsning locka fler tjejer och kvinnor till den halländska fotbollen – och hjälpa till att utvidga Fotboll Fitness och överlag sträva efter att engagera fler till fotbollen.
Frida växte upp på Orust i orten Varekil (Bohuslän), där moderklubben är Stala IF. Hon lirade fram till 18 års ålder ("hann med att vara både back, mittfältare och anfallare"), men efter flytten till Halmstad för högskolestudier 2008 (treårig idrottsvetenskaplig linje) har fokus riktats mot ledarrollen, som barn- och ungdomstränare på flicksidan i Getinge IF, IF Leikin och Halmstads BK. Tre säsonger tillbringades även i IS Halmias damlag (2016-18) som tränare, assisterande tränare och lagledare.
Sedan ifjol gäller enbart förbundsåtaganden – utöver styrelseuppdraget i Hallands FF ingår hon i RF-SISU Hallands valberedning.
– För mig är den gemensamma fotbollsnämnaren gemenskap och att genom fotbollen känna tillhörighet – att se andra växa och utvecklas och därigenom uppleva ett eget lyft, påpekar Frida.

5 snabba till Frida Lager…
1. Fotbollsidol?
"David Beckham."
2. Favoritlag?
"Örgryte IS."
3. Hobby utöver fotbollen?
"Cykling."
4. Arena/idrottsplats du gärna besöker?
"Alltid trevligt att komma hem till Lövängen på Orust."
5. Speciellt fotbollsögonblick som etsat sig fast?
"När jag som 17-åring agerade assisterande domare då allsvenska Kopparbergs/Göteborg FC spelade sommarträningsmatch på Orust mot Henåns damlag."

/Thomas Johansson
thomas@hallandsff.se