Bengt Alderin

Återbudstillsättare i Norra Halland

Bakgrund inom fotbollen?

Västerås SK på 60-talet men det var mest ishockey som drog till sig mitt intresse.

Vad innebär din funktion inom Hallands FF?

Min funktion inom HFF är att vara återbudstillsättare på ”röda” dagar samt under semestertid. Har även ansvar att fördela matcher till LDO som tittar till talanger och domare som behöver stöd.

Hur är det att vara engagerad inom Hallands FF?

Tidigare var engagemanget mycket större när jag var domare samt satt i Kungsbacka FDK. Jag hade även hand om domarutbildningen på klubbnivå i Halland vilket var intressant, att se unga domare som söker sig till domarskapet. Domarklubben i Kungsbacka (satt i styrelsen) var tidigare mycket mer betydelsefull än under senare år och för nu en tynande tillvaro.

Vad är det bästa med att vara aktiv inom domarverksamheten?

Att vara domare är ett underbart uppdrag med all kontakt med spelare, ledare och publik. Jag har även varit domare inom ishockeyn upp till allsvenskan samt varit inlinedomare med bland annat uppdrag i Finland där jag dömde USA mot Tjeckien.

Vad hittar du på när du inte håller på med fotboll?

Jag är numera pensionär med bland annat golf under större delen av året. Dömer fortfarande korpfotboll (träffar då gamla elever som f.d. gymnasielärare). Sommartid blir det lite jollesegling (Laser) samt fiske (dörja makrill samt dra tinor efter hummer). Skidåkning står också på listan över vintersysslor när snön faller.

Vad önskar du mest inom fotbollen just nu?

Jag tycker dom nya hjälpmedlen med öronsnäcka och VAR är perfekta hjälpmedel eftersom fotbollen blivit så snabb och samtliga fotbollsintresserade blivit så krävande. Detta skulle behövas längre ner i serierna där tyvärr domarna får klä skott för all aggression som dyker upp, men det är tyvärr för kostsamt.

Vad har du för råd och tips till våra domare i distriktet?

Som domare skall du ej ikläda dig någon annan roll än den som du själv kan försvara. Var alltså dig själv och försök kommunicera med lugn röst och var saklig i alla dina uttryck. Förekom gärna när du ser att spelare har en ”dålig dag” genom att i förväg få spelaren på rätt väg. Jag har alltid lyckats väl med mina gula kort genom att vara tydlig med vad kortet gäller för. Kommer nästan inte ihåg några röda kort från min sida annat än 2 gula. Träna så du aldrig hamnar i ”andnöd” när du dömer samt lär dig regelboken så behöver du aldrig bli orolig över dina beslut.

 

5 steg utanför mittcirkeln med Bengt Alderin…

Fotbollsidol?

Jag tycker Zlatan är en häftig spelare.

Favoritlag?

1 FC Köln.

Speciellt fotbollsminne som etsat sig fast?

När en juniormatch i Särö mot Falkenberg efter matchen vid avtackning urartade och det hela slutade i tingsrätten samt hovrätten innan spelarna blev dömda. (jag var där som vittne och denna procedur önskar jag att ingen skall behöva utsättas för).

Halländsk favoritidrottsplats?

Rydets IP, Onsala BKs hemmaplan.

Vilken nation vinner sommarens fotbolls-EM?

Spanien