Spelform 5mot5

Spelformen 5mot5 gäller åldrarna 8-9 år.

Spelregler mm för spelformen hittar du här. (PDF-dokument)

Målsättning med spelformen 5mot5:
- Matchen ska vara ett lek- och glädjefullt tillfälle där utgångspunkten är barns behov.
- Alla spelare ska ges bra förutsättningar för att kunna utföra många fotbollsaktioner som till exempel att dribbla och skjuta. Sådana förutsättningar är bland annat planens storlek och antalet spelare.

Hur spelar 8-9-åringar fotboll?
Fokus ligger nästan helt och hållet på bollen. Spelarna driver bollen framåt, vänder och dribblar. När bollen närmar sig motståndarnas mål är viljan att skjuta stor. Barnen skjuter ofta och från alla möjliga och omöjliga lägen.
Passningsspelet är till en början begränsat men ju större vana och erfarenhet spelarna får av fotboll desto mer ökar förståelsen och kunskapen även i den delen av spelet.

Tips till ledare, föräldrar och de som stöttar barnen vid match och träning:
"Bli inte arg på mig och kritisera mig inte om jag förlorar. Stötta mig istället och beröm mig för att jag deltog, kämpade, försökte och hjälpte mina lagkamrater."
"Trösta mig om jag är ledsen, stå ut med mig om jag är arg och skratta med mig när jag är glad."
"Om du inte är min tränare så vill jag inte ha tekniska eller taktiska råd från dig eftersom det gör det svårt och rörigt för mig. Uppmuntra mycket hellre försök och initiativ som jag gör."
"Uppmuntra mig regelbundet så att jag vet att du bryr dig om mig och min idrott."
"Uppträd med respekt för alla när du är med mig i idrotten. Det gäller domare, motståndare, andra föräldrar, ledare, funktionärer, ja, alla som är där, inklusive mig."
"Låt mig styra saker inom idrotten själv eller tillsammans med min tränare och ledare. Jag vill bli självständig och lära mig hur det går till att idrotta."