Spelform 7mot7

Spelformen 7mot7 gäller åldrarna 10-12 år.

Spelregler mm för spelformen hittar du här. (PDF-dokument)

Målsättning med spelformen 7mot7:
- Matchen ska vara ett lek- och glädjefullt tillfälle där utgångspunkten är barns behov.
- Alla spelare ska ges bra förutsättningar för att kunna utföra många fotbollsaktioner som till exempel att passa, dribbla och skjuta. Sådana förutsättningar är bland annat planens storlek och antalet spelare.

Hur spelar 10-12-åringar fotboll?
Spelarna börjar förstå att spelet fungerar bättre om de samarbetar. Bollhållaren försöker att vara rättvänd och medspelarna söker upp öppna ytor för att kunna ta emot passningar efter marken. Det kollektiva spelet med få spelare som är nära varandra börjar att ta form. De flesta målen görs vid frilägen efter djupledsspel och vid 1mot1-situationer eller vid distansskott.
Förvarsspelet karaktäriseras fortfarande av att flera spelare jagar bollhållaren. Detta sker spontant och utan större planering eller samarbete. I takt med att spelarnas erfarenhet av fotboll breddas, ökar även förståelsen för att bevaka motspelarna.

Tips till ledare, föräldrar och de som stöttar barnen vid match och träning:
"Trösta mig om jag är ledsen, stå ut med mig om jag är arg, skratta med mig när jag är glad."
"Bli inte arg på mig och kritisera mig inte om jag förlorar. Stötta mig istället och beröm mig för att jag deltog, kämpade, försökte och hjälpte mina lagkamrater."
"Om du inte är min tränare så vill jag inte ha tekniska eller taktiska råd från dig eftersom det gör det svårt och rörigt för mig. Uppmuntra mycket hellre försök och initiativ som jag gör."
"Uppmuntra mig regelbundet så att jag vet att du bryr dig om mig och min idrott."
"Låt mig styra saker inom idrotten själv eller tillsammans med min tränare och ledare. Jag vill bli självständig och lära mig hur det går till att idrotta."
"Uppträd med respekt för alla när du är med mig i idrotten. Det gäller domare, motståndare, andra föräldrar, ledare, funktionärer, ja, alla som är där, inklusive mig."